Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

WTW unit

Wil je je woning energiezuinig ventileren? Dan kies je best voor balansventilatie met warmteterugwinning. Zo bespaar je flink op je stookkosten. Het belangrijkste onderdeel van zo’n systeem is de WTW unit (Warmte Terugwin-unit). Wat is zo’n unit precies? Wat zijn de mogelijkheden? En waarom laat je een WTW unit beter plaatsen door een specialist? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Uitvoeringen en functies
Voordelen
Prijs WTW unit
Centraal of decentraal gebruik?
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Onderhoud WTW unit

 

 

Wat is een WTW unit?

WTW unit staat voor ‘Warmte Terugwin-unit’. Dit toestel bestaat uit 2 ventilatoren en 1 warmtewisselaar. Het maakt deel uit van balansventilatie, een systeem om je woning volledig mechanisch te ventileren. Dat gaat als volgt:

wtw installatie Ventilator 1 = aanvoer verse buitenlucht: de 1e ventilator in de WTW unit zuigt koude buitenlucht aan via ventielen op het dak of in de muur. Die verse, propere lucht komt terecht in droge ruimtes als de woonkamer, slaapkamer, bureau, …

Ventilator 2 = afvoer vervuilde binnenlucht: de 2e ventilator in de WTW unit voert de warme, vervuilde binnenlucht af via ventielen in de natte ruimtes: badkamer, keuken, wasplaats, toilet, …

Warmtewisselaar = opwarming frisse buitenlucht: de warmtewisselaar in de WTW unit draagt de warmte van de afgevoerde binnenlucht over op de aangezogen buitenlucht. Dat is het principe van ‘warmteterugwinning’. Zo komt enkel voorverwarmde buitenlucht je woning binnen. Beide luchtstromen zijn van elkaar gescheiden.

TIP: wil je een volledig systeem met WTW ventilatie laten installeren? Of is het tijd om je WTW unit te vervangen? Vraag dan zeker advies aan een professionele installateur. Je kan gratis offertes en voorstellen vergelijken via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Mogelijke uitvoeringen en functies

De ene WTW unit is de andere niet. Er bestaan verschillende mogelijkheden op vlak van capaciteit, werking, bediening, … Waarop let je best bij de aankoop van een Warmte Terugwin-unit? Enkele factoren om rekening mee te houden:

 • Vraaggestuurd, automatisch systeem: een WTW unit kan werken met sensoren die de luchtkwaliteit meten (bv. vochtigheid, CO2, …). Daardoor bepaalt het systeem automatisch waar, wanneer en hoeveel het moet ventileren. Zo heb je niet alleen altijd een gezond binnenklimaat, zo’n intelligent, vraaggestuurd systeem zorgt ook voor een nog lager energieverbruik.
 • Debiet (vermogen): het debiet is het volume aan lucht dat een WTW unit per tijdseenheid kan verplaatsen. Dat vermogen verschilt van toestel tot toestel. Hoe groter de oppervlakte van de ruimte, hoe groter het debiet moet zijn. Tip: wil je zeker zijn van een optimale werking? Laat het debiet dan bepalen door een professionele ventilatie-installateur!
 • Geluid: bij de aanvoer van verse buitenlucht bestaat de kans dat een WTW unit enig geluid produceert. De nieuwste modellen zijn gelukkig meestal fluisterstil. Door een goede positionering van de ventilatoren en dempend materiaal hoor je met zo’n stille WTW unit bijna niks in de verblijfsruimtes.
 • Bypass: een WTW unit kan een handmatige of een automatische bypass bevatten. De koele luchtstroom passeert dan niet meer langs de warmtewisselaar. Zo warmt het systeem de buitenlucht niet meer op. Handig voor in de zomer als die extra opwarming niet nodig is!
 • Bediening: sommige WTW units werken met een draadloze afstandsbediening en andere niet. Bij sommige modellen is het mogelijk om ze te bedienen met een app op je smartphone of tablet.
 • Vorstbeveiliging: sommige WTW units beschikken over vorstbeveiliging. Met een vorstklep op de motor wordt de temperatuur van de binnenruimte gebruikt om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Bij te lage buitentemperaturen bestaat anders het risico dat de WTW unit uitvalt om de warmtewisselaar te beschermen.
 • Constante volumeregeling: sommige modellen houden het debiet gelijk in bepaalde omstandigheden als een sterke wind, een verstopte filter, …
 • Montage: afhankelijk van het model kan je een WTW unit monteren aan de wand, het plafond of op de vloer.
 • Afmetingen: de hoogte, breedte en diepte van een WTW unit verschillen van model tot model. Heb je weinig plaats voor de installatie? Kies dan eerder voor een compacte WTW unit.

 

Vraag advies aan een professionele ventilatie-installateur!

Welke WTW unit moet je nu kiezen? Dat bespreek je best met een professionele ventilatie-installateur. Die kiest samen met jou een model op maat van jouw woning en specifieke wensen. Zo ben je zeker van een optimale, energiezuinige werking. Bovendien zorgt een vakman voor een vlotte, correcte plaatsing van je WTW unit. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Voordelen WTW unit

 • Je bespaart op je energiefactuur: een WTW unit recupereert de warmte van de vervuilde binnenlucht om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Zo verlies je die warmte niet en liggen je stookkosten lager.
 • Je geniet van een goed en gezond binnenklimaat: een WTW unit voert vervuilde binnenlucht af en vervangt het door propere buitenlucht. Bovendien beschikt zo’n toestel over luchtfilters. Die houden stuifmeel, pollen en stof tegen. Het is wel belangrijk om deze filters regelmatig te vervangen. Meer info over dit onderhoud vind je verderop in dit artikel.
 • Je ervaart een hoog wooncomfort: door ventilatie met warmteterugwinning ervaar je geen koud tochtgevoel in je woning. Bij warme buitentemperaturen kan je met een bypass dan weer de opwarming van de buitenlucht vermijden.
 • Je ervaart geen geluidhinder: van rechtstreeks buitenlawaai door roosters in ramen of muren heb je geen last. De nieuwste WTW units produceren zelf ook amper geluid.

 

Prijs WTW unit

De kostprijs van een WTW unit hangt vooral af van je eigen situatie en specifieke wensen. Heb je een centrale of een decentrale WTW unit nodig? Wat is het vereiste debiet? Wil je een volledig vraaggestuurd systeem met verschillende sensoren? … Al die factoren hebben een invloed op de uiteindelijke prijs van je WTW unit.

Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van € 400 à 2.500 (incl. btw en excl. installatie). Voor een volledig warmte terugwin ventilatiesysteem starten de prijzen vanaf gemiddeld € 7.000 (incl. btw en plaatsing) voor een debiet van 250 m³/h. LET OP: de prijs kan sterk verschillen van installateur tot installateur. Wil je vlot en gericht prijzen, installatiekosten, soorten WTW units, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 ventilatie-installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten met subsidies!

Laat je een volledig WTW ventilatiesysteem installeren? Dan kan je de prijs drukken dankzij:

 • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis: laat je als VvE 2 of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren? Dan kom je in aanmerking voor deze subsidie. Je kan 30% van de kosten van je balansventilatie met warmteterugwinning recupereren (tot max. € 1.200).
 • Energiebespaarlening: voor het plaatsen van vraaggestuurde warmte terugwin ventilatie kan je goedkoop lenen bij de Nederlandse overheid. Het gaat om min. € 2.500 en max. € 65.000, met een looptijd tussen 7 en 20 jaar.

TIP: een professionele installateur kan je meer vertellen over de voorwaarden van deze subsidies en financiële voordelen. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

wtw unit voorbeeld

Centraal of decentraal gebruik?

Het is mogelijk om een warmte terugwin-unit te gebruiken voor centrale of decentrale WTW ventilatie. Wat is nu het verschil tussen beide opties? Een kort woordje uitleg!

 1. Centrale WTW ventilatie = 1 WTW unit voor meerdere ruimtes

  Bij centrale warmte terugwin-ventilatie regelt 1 WTW unit de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes. Dat is vooral interessant bij nieuwbouw, want bij dit systeem is ook een netwerk van ventilatiekanalen in de muren, plafonds of vloeren nodig.

 2. Decentrale WTW ventilatie = 1 WTW unit per ruimte

  Bij decentrale warmte terugwin-ventilatie ventileer je elke ruimte afzonderlijk met een WTW unit. Dat is vooral interessant bij bestaande woningen. Je hebt namelijk geen ventilatiekanalen nodig, waardoor je veel kap- en breekwerken vermijdt.  Let op: het energieverbruik bij het decentrale systeem ligt wel hoger.

TIP: wil je centrale of decentrale WTW ventilatie laten plaatsen? Een professionele installateur kan je gepast adviseren op maat van jouw situatie. Vergelijk gratis voorstellen en prijzen via de offerteservice.

 

WTW unit zelf plaatsen of laten plaatsen?

Heb je voldoende technische kennis? Dan kan je ervoor kiezen om zelf je WTW unit te installeren. Je kan natuurlijk ook een beroep doen op een professionele ventilatie-installateur. Beide opties op een rij!

 

1. WTW unit zelf plaatsen

Er bestaan zelfbouwpakketten om je ventilatiesysteem met een warmte terugwin-unit zelf te plaatsen. Zo betaal je enkel voor de materialen en zijn er geen installatiekosten. Hou er wel rekening mee dat het als doe-het-zelver niet makkelijk is om correct te oordelen over het vereiste debiet voor jouw woning. Dat is nochtans belangrijk met het oog op je energieverbruik. Daarnaast zal de garantieperiode voor je WTW installatie wellicht korter zijn.

 

2. WTW unit laten plaatsen door installateur

Voor een optimale, energiezuinige werking van WTW-ventilatie is een correcte plaatsing van de warmte terugwin-unit essentieel. Daarom schakel je beter een professionele ventilatie-installateur in.

Deze kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden (beschikbare uitvoeringen, functies, …) en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Een gespecialiseerde installateur kan ook het vereiste debiet van de WTW unit bepalen zodat je verzekerd bent van een optimaal rendement. Daarnaast heb je met een vakman ook altijd een aanspreekpunt voor het onderhoud van je WTW installatie.

TIP: installateurs werken vaak met verschillende merken van WTW units (Brink, Stork, Itho Daalderop, …). Wil je zeker zijn van de beste oplossing voor jouw situatie? Dan raden we aan om offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende installateurs. Zo kan je gericht voorstellen, merken, prijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Onderhoud WTW unit

Wil je dat jouw WTW unit altijd op een energiezuinige manier vervuilde binnenlucht afvoert en voorverwarmde buitenlucht aanvoert? Dan is een regelmatig WTW onderhoud erg belangrijk. Zo’n onderhoud van de WTW installatie omvat onder meer:

  • WTW filters vervangen: om de 6 à 12 maanden
  • Technisch onderhoud: om de 4 jaar
  • Opnieuw inregelen van de WTW unit: om de 4 jaar (samen met technisch onderhoud)
  • WTW kanalen reinigen: om de 6 jaar

 

Kies voor een onderhoudscontract!

Het onderhoud van je WTW unit laat je beter over aan een professional. Zo ben je zeker van een maximale levensduur van je toestel. Je kan daarbij kiezen voor een onderhoudscontract met een vast bedrag per maand of per jaar. De prijzen schommelen tussen de € 4 en € 7 per maand (incl. btw). Dat is een stuk goedkoper dan eenmalige onderhoudsbeurten én je bent zeker van een regelmatig onderhoud op maat van je WTW unit.

TIP: wat zo’n onderhoudscontract precies inhoudt kan verschillen van vakman tot vakman. Wil je een onderhoudscontract op jouw maat aan een correcte prijs? Vergelijk gratis voorstellen van ventilatie-experten via onze offertepagina.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.