Centrale afzuiging: prijs & werking

Dankzij een centrale afzuiging kan je op automatische wijze kamers ventileren volgens hun behoefte. Daarnaast maken ze ook minder lawaai en verbruiken ze minder energie. In dit artikel lees je meer over de werking, voordelen en prijzen van centrale afzuiging.

 

unit centrale afzuigingWerking centrale afzuiging

Een centrale afzuiging is een systeem van mechanische ventilatie. Door mechanisch te ventileren ben je niet meer afhankelijk van de natuurlijke luchtstroom voor het verversen van de lucht. Hierdoor kan je op een gecontroleerde manier zorgen voor de luchtkwaliteit in je huis. Ventileer je je huis slecht, dan heeft dit zal de luchtkwaliteit van je huis dalen. Lucht van slechte kwaliteit is nefast voor je gezondheid en de staat van je huis.

Een centrale afzuiging wordt geïnstalleerd in een bepaalde ruimte. Op die installatie worden verschillende kamers aangesloten. Zo wordt de ventilatie centraal geregeld voor de kamers die jij verkiest. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer is dit handig.

 

Voordelen van centrale ventilatie

Het voordeel van centrale ventilatie is de vermindering in lawaai. Losse ventilatoren produceren in proportie meer geluid. Daarnaast zullen centrale systemen ook minder energie verbruiken dan losse systemen. Draadloze zenders kunnen automatisch bijsturen wanneer een kamer op een bepaald moment minder of meer ventilatie nodig heeft. Tijdens het douchen zal de badkamer automatisch meer geventileerd worden, omdat de ruimte op dat moment vochtiger is.

 

Prijzen centrale afzuiging woning

De exacte prijs voor centrale afzuiging is afhankelijk van je persoonlijke wensen en de oppervlakte van je woning. De gemiddelde prijs van een centrale afzuigunit bedraagt 200 euro. Bij deze prijs dien je ook nog andere kosten zoals draadloze zenders, filters en standenschakelaars in rekening te nemen.

Voor prijzen op maat van jouw project neem je best contact op met een vakman. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele installateurs van ventilatiesystemen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

plaatsen centrale afzuiging

Schoonmaken mechanische centrale ventilatie

Het regelmatig schoonmaken van de centrale afzuiging is belangrijk voor de goede werking ervan. De kanalen zijn na een tijdje bezoedeld met stof, vuil en vocht. Dat komt de gezondheid van de lucht zeker en vast niet ten goede. Laat de centrale afzuiging dus regelmatig schoonmaken door een professional. Je kan dit zelf doen als je genoeg ervaring hebt. Maar dit is slechts uitzonderlijk het geval. Schakel liefst een professionele firma in.

 

Offerte voor ventilatie ontvangen

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem voor uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van erkende installateurs, op maat van jouw project. ⇒ Vraag hier gratis offertes aan.