Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

Mechanische ventilatie vervangen

Een mechanisch ventilatiesysteem draagt makkelijk 15 tot 20 jaar bij tot een gezond klimaat in je woning. Door slijtage en andere factoren kan het na verloop van tijd nodig zijn om je mechanische ventilatie te vervangen. Ontdek in dit artikel wanneer je dat best doet, hoeveel het kost en waarop je moet letten.

Ga snel naar: wanneer vervangen – kostenonderhoud en reinigenaandachtspunten

 

Waarom vervangen?

Ondanks de lange levensduur van mechanische ventilatiesystemen, begint hun energieverbruik na verloop van tijd onnodig op te lopen. Door ze te vervangen breng je het energieverbruik terug naar een normaal niveau. Bovendien zijn de huidige generatie ventilatiesystemen een pak energiezuiniger dan vroeger. Op die manier kan je jouw investering al in 2 tot 5 jaar terugverdienen. Met nieuwe mechanische ventilatie geniet je ook opnieuw optimaal van een gezond binnenklimaat.

 

Wanneer mechanische ventilatie vervangen?

Mechanische ventilatiesystemen zijn na gemiddeld 15 tot 20 jaar absoluut aan vervanging toe. Je vervangt ze dan best door een energiezuiniger systeem. Hoe weet je nu dat je ventilatiesysteem aan vervanging toe is?

  • Als de afzuiging van vuile lucht niet langer optimaal verloopt.
  • Als het afzuigsysteem en de ventilatie unit overdreven veel lawaai maken.
  • Als het energieverbruik hoger ligt dan normaal.

Twijfel je alsnog of je huidige systeem aan vervanging toe is? Vraag gerust advies aan een erkend installateur.

 

mechanische ventilatie vervangen

 

Mechanische ventilatie vervangen én reinigen

Laat je jouw mechanische ventilatie vervangen? Dat is het uitgelezen moment om ook de ventilatiekanalen te laten reinigen. De vervanging van je ventilatie heeft namelijk het meeste effect in combinatie met een reiniging. Het geeft je garantie op het beste rendement en een optimaal binnenklimaat.

 

Mechanische ventilatie vervangen kosten

De kosten voor het vervangen va mechanische ventilatie variëren naargelang het type ventilatie-unit. Dat kan een mechanische ventilatiebox (MV-box) of ventilatie met een Warmte Terug Win-mechanisme (WTW-unit) zijn. In vergelijking met een volledig nieuw systeem is het vervangen van de ventilatie unit relatief goedkoop.

 

  • Mechanische ventilatiebox vervangen

    Meest gebruikt voor woningen zijn de ventilatiesystemen C(+). Bij type C gebeurt enkel de luchtafvoer mechanisch. De luchttoevoer verloopt via zelfregelende ventilatieroosters die verwerkt zijn in ramen of muren. Wat zorgt voor een natuurlijke aanvoer van verse lucht. Type C+ werkt vraaggestuurd en past de luchtafvoer aan naargelang de situatie.

    Prijs vervangen: 270 à 350 euro (incl. btw en plaatsing)
    Prijs vervangen + reinigen: 400 à 500 euro (incl. btw en plaatsing)

 

  • Mechanische ventilatie met WTW-unit  vervangen

    Ventilatiesysteem D of balansventilatie wordt vaak gecombineerd met een WTW-unit. Dit ventilatiesysteem verwarmt de binnenkomende lucht eerst met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat gebeurt via een warmtewisselaar. Door deze warmterecuperatie wordt warmteverlies dus voorkomen. Dat in tegenstelling tot bij ventilatiesysteem C(+), waarbij koude of warme lucht via de ventilatieroosters makkelijk kan binnenkomen en de luchtaanvoer moeilijker regelbaar is.

    Let op, het vervangen van een WTW-unit is maatwerk. Een vakman komt daarom best bij je langs om de situatie te bekijken en op basis daarvan een voorstel te doen. Onderstaande richtprijzen kunnen dus verschillen afhankelijk van de situatie.

    Prijs vervangen: 700 à 1.600 euro (incl. btw en plaatsing).
    Prijs vervangen + reinigen: 1.000 à 1.900 euro (incl. btw en plaatsing)

 

Vraag raad aan een gespecialiseerde vakman

Benieuwd of je mechanische ventilatie toe is aan vervanging en hoeveel dat kost? Schakel dan een vakman in. Deze kan je niet alleen gepast adviseren en een voorstel op maat doen. Een vakman zal de vervanging van je ventilatie-unit (in combinatie met een reiniging van de ventilatiekanalen) ook correct uitvoeren zodat jij verzekerd bent van een kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

mechanische ventilatie vervangen

 

Onderhoud en reinigen mechanische ventilatie

Vet, stof en bacteriën in de ventilatiekanalen zorgen na verloop van tijd voor een minder efficiënte ventilatie. Daarom is ook een frequente onderhouds- en reinigingsbeurt van de mechanische ventilatie noodzakelijk. Met het reinigen van de ventilatiekanalen hou je het rendement hoog en vermijd je een snelle slijtage van de ventilatorunit-onderdelen. Zo blijf je op elk moment genieten van schone, verse lucht.

 

  • Wat kan je zelf doen?

    Stof verwijderen op de onderdelen die binnen handbereik liggen, zoals de ventilatieroosters. Maar ook het vervangen van de ventilatiefilter kan je in sommige gevallen zelf.

 

  • Wat laat je beter doen door een vakman?

    De ventilatiekanalen zelf laat je best reinigen door een professionele vakman. Hij beschikt over speciale apparatuur om de kanalen grondig en efficiënt schoon te maken. Zeker bij iets ingewikkeldere ventilatiesystemen zoals type D draagt de vakkennis van een professional bij tot het behoud van een optimaal rendement. Een reiniging van de ventilatiekanalen gebeurt best om de 3 à 5 jaar.

    Reinigen mechanische ventilatiebox en kanalen: ± 150 à 200 euro (incl. btw)
    Reinigen WTW-unit en kanalen: ± 250 à 300 euro (incl. btw)
    Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van gespecialiseerde vakmannen.

 

Aandachtspunten vervangen mechanische ventilatie

  1. Kies bij voorkeur een gelijkstroomventilator

    In vergelijking met de oude wisselstroom ventilatie units bespaar je met een energiezuinige gelijkstroomventilator op energieverbruik en dus ook op je stroomfactuur.

  2. Stem het afvoerkanaal af op de ventilatorunit

    Voorzie een minimale weerstand in het afvoerkanaal. Zorg er ook voor dat de buizen zo recht mogelijk zijn en een diameter van minimum 125 milimeter hebben. Een te dunne buis, een ruwe of kronkelige binnenwand, of te scherpe bochten en horizontale delen in het afvoerkanaal kunnen de luchtdoorstroom belemmeren.

  3. Kies een erkend installateur

    Hij analyseert de situatie in je woning en adviseert je zo een ventilatiesysteem op maat. Zo vermijd je een onvoldoende krachtige of verkeerd ingestelde ventilatie unit. Daarnaast werken erkende installateurs vaak met onderhoudscontracten. Ze verzekeren je zo een regelmatige reiniging van de ventilatiekanalen en het onderhoud van de ventilatie unit.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.