Is ventilatie verplicht bij renovatie?
Iedereen die verbouwt, krijgt te maken met regels en wetten. Voor het installeren van een ventilatiesysteem is dat niet anders. Maar is ventilatie verplicht bij een renovatie of niet? Hoe ziet de ventilatie-wetgeving eruit in België en in Nederland voor wie een woning wil renoveren? Je leest het in dit artikel.
Ga snel naar:
Is ventilatie verplicht bij renovatie in België?
Is ventilatie verplicht bij renovatie in Nederland?
Ontvang gratis advies op maat!
Is ventilatie verplicht bij renovatie in België?
Ja. Voor een energetische renovatie met bouwvergunning is ventilatie verplicht. Als je renoveert zonder een bouwvergunning is een ventilatiesysteem niet verplicht, maar wel absoluut aan te raden. Welk systeem je moet installeren, verschilt naargelang de omvang van je renovatie. Voor wie van plan is bestaande ruimtes te renoveren, gelden er andere regels dan voor wie de woning wil uitbreiden met nieuwe ruimtes. Een overzicht:
Ventilatie in nieuwe ruimtes
Ga je je woning uitbreiden met nieuwe ruimtes? Dan moeten die voldoen aan minimale ventilatie-eisen. Concreet betekent dit dat je toe- en/of afvoervoorzieningen moet plaatsen volgens de regels die gelden voor een nieuwbouw. Die toe- en afvoervoorzieningen laten toe om bepaalde minimale hoeveelheden lucht te verversen. In nieuwe afvoerruimtes moet je afvoervoorzieningen en een doorstroomopening plaatsen. In nieuwe toevoerruimtes moet je toevoervoorzieningen en een doorstroomopening plaatsen.
Ventilatie in bestaande ruimtes
Van plan om een bestaande ruimte te verbouwen? Dan moet je enkel toevoervoorzieningen plaatsen in de toevoerruimtes waar de ramen vervangen worden of waar extra ramen geplaatst worden (bijvoorbeeld ventilatieroosters in de ramen).
Verschillen renovatie en nieuwbouw in België
De regels voor ventilatiesystemen zijn strenger bij het bouwen van een nieuwe woning dan wanneer je renoveert. En zoals hierboven vermeld, is er ook een onderscheid tussen het renoveren van bestaande ruimtes of nieuwe ruimtes aanbouwen. De belangrijkste verschillen gaan over:
- De afvoerruimtes: dit zijn de zogenaamde natte ruimtes in een woning. Denk aan de keuken, de badkamer of het toilet. Bij een nieuwbouw moet je in deze afvoerruimtes altijd gepaste afvoervoorzieningen en een doorstroomopening plaatsen. Bij een renovatie is dit enkel verplicht wanneer je nieuwe ruimtes toevoegt aan de woning.
- De toevoerruimtes: dit zijn droge ruimtes in huis, zoals de woonkamer, slaapkamer(s) of een bureau. Deze ruimtes moeten bij een nieuwbouw de juiste toevoervoorzieningen en een bijhorende doorstroomopening hebben. Bij een renovatie is dit enkel verplicht in nieuwgebouwde ruimtes of in bestaande toevoerruimtes waar de ramen vervangen zijn of waar er extra ramen komen. Je kan dan bijvoorbeeld ventilatieroosters in de ramen aanbrengen.
- Het ontwerpdebiet: dit is een waarde voor de hoeveelheid lucht die je kan aan- of afvoeren. Bouw je een nieuwe woning of voeg je extra ruimtes toe aan een bestaande woning? Dan moet je een ventilatiesysteem voorzien dat minimaal 3,6 m³ lucht per uur en per m² vloeroppervlak kan aanvoeren of afvoeren. Bij een renovatie van bestaande ruimtes staat hier geen ondergrens op.
Waarom kiezen voor ventilatie bij renovatie?
Onze woningen raken steeds beter luchtdicht geïsoleerd. De warmte blijft zo langer binnen en de koude blijft buiten. Maar vuile binnenlucht moet naar buiten kunnen en er moet voldoende verse lucht naar binnen blijven komen. Daar hoort een goede ventilatie bij, want ventileren is ook belangrijk voor je gezondheid. Een goede ventilatie in huis zorgt voor een betere werking van je verbrandingstoestellen en verkleint bovendien de kans op CO-vergiftiging, vochtproblemen, onaangename geuren en schimmelvorming.
Wil je meer weten over de regels rond ventilatie bij verbouwen? Een ventilatiespecialist is op de hoogte van de meest recente regelgeving en weet perfect waarop te letten bij het plaatsen van een ventilatiesysteem. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.
Is ventilatie verplicht bij renovatie in Nederland?
In de meeste gevallen wel. Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grondige renovaties. Bij renoveren zonder bouwaanvraag is een ventilatie dan weer niet verplicht. Alle regels en eisen die de overheid stelt rond bouwen en verbouwen, staan vermeld in Het Bouwbesluit. Een deel van die regels gaan over ventilatie in woningen.
Wanneer gelden de ventilatie-eisen van Het Bouwbesluit?
De eisen gelden voor iedereen die een nieuwe woning laat bouwen. Het is ingewikkelder als je een bestaande woning wil renoveren. Dat komt omdat een renovatie in het Bouwbesluit onder vier categorieën valt:
- Standaard renovatie: dit betekent dat je een gedeeltelijke vernieuwing, verandering of vergroting van je huis plant.
- Renovatie met vervanging isolatielagen: bij dit soort renovatie ligt de focus op het vervangen of vernieuwen van isolatie in en rond de woning.
- Ingrijpende renovatie: deze term geldt voor renovaties waarbij je 25% van je huis verandert. Dit omvat zowel uitbreiden als vernieuwen.
- Verbouwing met aanpassing technisch bouwsysteem: bovenop de verbouwing van de woning voer je hier ook aanpassingen uit aan het technisch bouwsysteem. Dit geldt zowel voor het installeren van een nieuw bouwsysteem als voor het vervangen of verbeteren van een bestaand systeem.
BELANGRIJK: alleen bij de laatste categorie moet je het ventilatiesysteem aanpassen. Meer nog, je hoeft enkel aanpassingen te doen als je ventilatie nog niet aan de richtlijnen voldoet. Is dat wel al het geval? Dan zit je gebeiteld. Als algemene regel geldt dat je een ventilatiesysteem nodig hebt met een capaciteit van minimaal 5000 m³ per uur. Kortom, je hoeft je bij een bestaande woning alleen aan de ventilatie-eisen te houden wanneer je het technische bouwsysteem laat aanpassen.
Verschillen de ventilatieregels bij nieuwbouw?
Ja! Voor nieuwbouw is een mechanisch ventilatiesysteem verplicht. Sinds 2006 staat dat ook zo opgenomen in Het Bouwbesluit. Deze verplichting heeft ervoor gezorgd dat alle nieuwbouwwoningen en nieuwbouwappartementen zijn uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. Meer info over de geschikte ventilatie-oplossing voor jouw woning vind je hier.
Is ventilatie echt noodzakelijk bij renovatie?
Hoewel het niet verplicht is, zal bijna elke specialist je aanraden om toch ventilatie te voorzien. Gezondheid is belangrijk en dankzij een goede ventilatie zorg je ervoor dat er voldoende verse lucht naar binnen blijft komen. Zeker in goed geïsoleerde woningen is dit cruciaal. Verder zorgt een ventilatiesysteem voor een betere werking van je verbrandingstoestellen en het verkleint de kans op CO-vergiftiging, vochtproblemen, onaangename geuren en schimmelvorming.
Wil je meer weten over de regels rond ventilatie bij verbouwen? Een ventilatiespecialist is op de hoogte van de meest recente regelgeving en weet perfect waarop je allemaal moet letten. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.