Ventilatiesysteem of ventilator in de badkamer

In een badkamer ontstaat er al snel een grote hoeveelheid vochtige lucht. Wanneer deze lucht niet, of niet voldoende via een natuurlijke weg kan worden afgevoerd, is het noodzakelijk om een badkamer ventilator te monteren. In dit artikel kun je lezen welke soorten ventilatoren er zoal zijn, wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf.

 

Soorten badkamer ventilatoren

ventilator badkamer kopen1. Plafond- of muurventilatoren

Deze worden op het plafond of aan de muur gemonteerd en voeren de vochtige lucht af via een afvoerkanaal. Dit type ventilator is vrij standaard en wordt het meest gebruikt in de badkamer of WC. De afstand van de ventilator naar het afvoerrooster is hier beperkt.

Dit type ventilator is verkrijgbaar met handmatige bediening, vochtsensor, tijdklok of bewegingssensor. Om zeker te zijn van een goede ventilatie kies je best voor een geautomatiseerd systeem. Prijzen starten vanaf 50€.
Bekijk het volledige aanbod in de webshop.

 

 

onzichtbare ventilator in de badkamer2. Inline ventilatoren

Dit type ventilator wordt in zijn geheel in een afvoerbuis (buisventilator) of tussen twee afvoerbuizen in (kanaalventilator) gemonteerd. Alleen het rooster in de badkamer of wc is zichtbaar. Dergelijke ventilatoren worden buiten de badkamer geplaatst waardoor je geluidoverlast tot een minimum kunt beperken.

Om dit type ventilatie te kunnen plaatsen moet je voldoende ruimte hebben en moet het ook mogelijk zijn om aan de ventilator te kunnen voor onderhoud of reparatie.
Bekijk het volledige aanbod in de webshop.

 

 

Soorten badkamer ventilatoren volgens principe

Badkamer ventilatoren kunnen op verschillende manieren de lucht verplaatsen. Dit kan zowel axiaal als radiaal (centrifugaal) zijn. Het verschil tussen beide principes is als volgt:

 

Axiaal badkamer ventilatoren

De ventilatorbladen van een axiaal ventilator zijn gebogen en verplaatsen de lucht zoals een vliegtuigpropeller dat doet. Axiaal ventilatoren kunnen door de platte ventilatorbladen vrij compact (plat) worden uitgevoerd en worden daarom ook veel toegepast als badkamerventilator of ventilator in de wc. Inline buisventilatoren, die geheel in de buis gemonteerd worden, zijn vanwege het geringe formaat meestal ook axiaal.

 

Radiaal / centrifugaal badkamer ventilatoren

De ventilatorbladen van een radiaal ventilator, ook wel centrifugaal ventilator genoemd, zijn meestal recht en zijn gemonteerd in een cilinder (vergelijkbaar met een tredmolen in een hamsterkooi). Dit type ventilator kan door zijn speciale constructie doorgaans op lagere toeren dan een axiaal ventilator draaien. Dit heeft als voordeel dat hij een bepaalde luchtdruk kan opbouwen.

Centrifugaal ventilatoren voor badkamers hebben een wat dikkere ombouw dan axiaal ventilatoren maar zijn beter geschikt om langere afstanden (afvoerbuis) te overbruggen. Dat geldt zeker voor radiaal (centrifugaal) ventilatoren die tussen twee afvoerbuizen in gemonteerd worden. Radiaal ventilatoren worden ook vaak toegepast in centrale mechanische ventilatiesystemen waarbij er meerdere vertrekken op één kanaal zijn aangesloten. Ze produceren weinig geluid en functioneren continu.

 

Bedieningswijze badkamerventilator

In principe zijn een aantal soorten bedieningstypes waaruit je kunt kiezen:

Aan-uit: dit is de meest eenvoudige uitvoering. De ventilator wordt bediend met de lichtschakelaar en staat aan of uit. Dit is niet de meest ideale optie want zodra je de badkamer verlaat en het licht uitdoet, stopt het apparaat met werken terwijl de de ruimte nog vochtig is. Je kunt natuurlijk het licht aan laten maar dit kost weer energie.

Nalooptimer: dit is een van de meest gebruikte types. De ventilator blijft na het uitschakelen van het licht nog enige tijd doorlopen en stopt dan vanzelf. De nalooptijd kun je zelf instellen. Nadeel is dat je de beschikking moet hebben over een fasedraad (naast een nul en schakeldraad). Deze is niet altijd aanwezig en je zult de draad dus bij moeten trekken vanuit een centraaldoos.

Hygrostaat: een badkamerventilator met ingebouwde hygrostaat (vochtsensor) reageert op het vochtgehalte in de ruimte. Hij slaat vanzelf aan wanneer een bepaalde drempelwaarde is bereikt en stopt wanneer het vochtgehalte in de badkamer voldoende is gedaald. Een fasedraad is nodig voor een volledig automatische werking.

badkamerventilator met afstandsbediening

Er zijn nog meer bedieningsopties, zoals een aan-uit functie via infrarode bewegingsmelder, maar bovenstaande mogelijkheden worden het meest toegepast. Een afstandsbediening is ook mogelijk maar moet wel op een consequente manier gebruikt worden om vochtproblemen te voorkomen.

 

Capaciteit badkamerventilator berekenen

Om de capaciteit van een ventilator voor de badkamer te berekenen kun je de volgende formule gebruiken: Lengte x breedte x hoogte van de badkamer (in meters) x 10
Bij een badkamer van 3 meter lang, 2 meter breed en een plafondhoogte van 2.5m. heb je dus een capaciteit nodig van 3x2x2.5 x 10 = 150m3/h.

Houd er rekening mee dat een grotere capaciteit ventilator ook een afvoerbuis met een grotere diameter nodig heeft. Standaard formaten zijn: 100mm, 120mm en 150mm. Wil je een ventilator in het toilet monteren? Gebruik dan een vermenigvuldigingsfactor 5 in plaats van 10. De vermenigvuldigingsfactor is een gemiddelde. Sommige fabrikanten adviseren een factor 10-15 bij de badkamer. Hoe vochtiger en groter de ruimte, hoe meer capaciteit gewenst is.

Welke buisdiameter toepassen bij een badkamer ventilator?
De buisdiameter van de afvoerbuis hangt af van de capaciteit van de ventilator. Als vuistregel kun je onderstaande tabel aanhouden.
• 50 – 100 m3: diameter 100mm
• 100 – 150 m3: diameter 125mm
• 150 – 280 m3: diameter 150mm

Welke soort afvoerbuis gebruiken bij een badkamerventilator?
Je kunt zowel kunststof buis als een metalen buis (gegalvaniseerd) gebruiken. Ook flexibele kunststof buis is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat gladde buizen met een grote diameter veel meer lucht kunnen transporteren dan dunne buizen of buizen die niet glad zijn aan de binnenkant. Vooral in de kunststof flexibele buizen kunnen flink wat luchtwervelingen ontstaan die niet bevorderlijk zijn voor een goede luchtafvoer. Het beste houd je de lengte zo kort mogelijk, gebruik je een gladde plastic of metalen buis van de juiste diameter (zie tabel) en gebruik je zo min mogelijk bochten.

 

Installeren van een badkamer ventilator

Badkamerventilatie

•Houd rekening met de lengte van de afvoerbuis. Axiaal ventilatoren kunnen niet veel druk opbouwen en kunnen slechts een bepaalde afstand overbruggen. Bij standaard ventilatoren is de max. lengte van de afvoerbuis meestal 2.5 meter. Centrifugaal / radiaal ventilatoren kunnen een hogere druk opbouwen en kunnen langere afstanden overbruggen.
• Vergeet niet de luchttoevoer goed te regelen! Dit kun je eenvoudig doen door een luchtrooster onder in de badkamerdeur aan te brengen. Zonder juiste luchttoevoer gaat er een onderdruk in de ruimte ontstaan en kan de lucht niet circuleren.
• Breng het juiste type buitenrooster aan. Er mag geen koude lucht van binnen naar binnen komen. Sommige ventilatoren zijn voorzien van een terugslagklep.

 

Prijs ventilator badkamer

Prijzen variëren van € 35 voor een simpele aan-uit ventilator tot ongeveer €185 voor ventilatoren met een hoge capaciteit. Ontdek het aanbod badkamerventilatoren in de webshop.

 

 

Offerte voor ventilatie ontvangen

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem voor uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van erkende installateurs, op maat van jouw project. ⇒ Vraag hier gratis offertes aan.