Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

WTW systeem

Een WTW systeem staat voor ‘Warmte Terugwin-systeem’. Bij deze volledig mechanische ventilatie geniet je van lagere energiekosten en een optimale luchtkwaliteit en warmtecomfort. Maar hoe wint WTW ventilatie nu precies warmte terug? Hoeveel kost warmte terugwin ventilatie precies? En welk onderhoud heeft een WTW systeem nodig? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen WTW systeem
Centraal of decentraal WTW systeem?
Prijs WTW systeem
Onderhoud WTW systeem
Welke mogelijke alternatieven?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe werkt een WTW systeem?

Bij een WTW systeem verloopt zowel de aanvoer als de afvoer van lucht volledig mechanisch. Bovendien gebruikt ventilatie met warmteterugwinning de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de aangevoerde frisse buitenlucht op te warmen. Dat gaat als volgt:

 • 1e ventilator zuigt koude, verse buitenlucht aan: via ventielen op het dak of in de muur zuigt een 1e ventilator de koude buitenlucht aan. Die komt dan terecht in droge ruimtes als de woonkamer, de slaapkamer, een bureau, …
 • 2e ventilator voert warme, vervuilde binnenlucht af: via ventielen in natte ruimtes (badkamer, keuken, wasplaats, …) voert een 2e ventilator de warme binnenlucht af naar buiten.
 • Warmtewisselaar warmt de koude buitenlucht op: de frisse buitenlucht komt bij WTW ventilatie niet zomaar je woning binnen. Een warmtewisselaar draagt eerst de warmte van de afgevoerde binnenlucht over op die aangevoerde buitenlucht. Dankzij die voorverwarmde buitenlucht heb je minder warmteverlies in je woning en ervaar je geen koud tochtgevoel.

Wanneer is een WTW systeem een goed idee? Het werkt enkel optimaal in goed geïsoleerde woningen (nieuwbouw, grondige energetische renovatie of passiefhuis). Hoe beter geïsoleerd en hoe luchtdichter je woning, hoe beter de luchtkwaliteit en hoe hoger het rendement van de WTW ventilatie.

wtw systeem

 

Voordelen en nadelen WTW systeem

Op zoek naar het beste ventilatiesysteem voor je nieuwbouw of gerenoveerde woning met het oog op een gezond binnenklimaat? Dan twijfel je misschien nog tussen een WTW systeem of 1 van de mogelijke alternatieven. Daarom zetten we kort de voor- en nadelen van warmteterugwinning ventilatie op een rij:

 

Voordelen WTW systeem

 • Lagere energiefactuur: door het principe van warmteterugwinning komt er geen koude buitenlucht je woning binnen. Zo heb je geen last van warmteverlies en spaar je stookkosten uit in vergelijking met ventilatiesystemen zonder die warmterecuperatie.
 • Groot warmtecomfort: voorverwarmde buitenlucht staat ook synoniem met geen koud en onaangenaam tochtgevoel. Zo draagt warmte terugwin ventilatie bij tot het warmtecomfort in je woning.
 • Optimale luchtkwaliteit: in de WTW unit van een WTW systeem zitten luchtfilters die grove stofdeeltjes, pollen, stuifmeel, … uit de aangevoerde buitenlucht filteren. Zo geniet je van een gezond binnenklimaat en een ideale luchtkwaliteit in je woning.
 • Geen geluidshinder van buitenaf: mechanische ventilatie met WTW werkt niet met roosters in ramen of muren. Daardoor komt er geen omgevingslawaai je woning binnen. Let op: het is wel mogelijk dat de ventilatoren in de WTW unit geluid maken. Dat kan je voorkomen met geluidsdempers, een fluisterstille WTW unit, een regelmatig onderhoud van je WTW systeem, weinig bochten in je ventilatiekanalen, …

 

Nadelen WTW systeem

 • Duurder dan alternatieven: WTW ventilatie kost meer dan andere ventilatiesystemen. Ook je elektriciteitsverbruik ligt iets hoger omdat een WTW systeem met 2 ventilatoren werkt. Gelukkig kan je deze kosten op termijn terugverdienen door je lagere energiefactuur dankzij de warmteterugwinning.
 • Complexere installatie: bij centrale ventilatie met warmteterugwinning is een dubbel netwerk van ventilatiekanalen nodig (1 voor de afvoer en 1 voor de aanvoer van lucht). Daardoor is de plaatsing arbeidsintensiever en neemt zo’n WTW systeem ook behoorlijk wat ruimte in.
 • Meer onderhoud: het onderhoud van een systeem met warmtewisselaar ventilatie kost iets meer vanwege de complexere ventilatie-unit (2 ventilatoren en 1 warmtewisselaar), het dubbele luchtkanalennetwerk, meer ventielen, … Je sluit best een onderhoudscontract af met een ventilatiespecialist actief in je buurt.

 

Centraal of decentraal WTW systeem?

Er bestaan WTW-systemen voor een centraal of decentraal gebruik. Wat is nu het verschil tussen beide opties? En welk soort WTW systeem kies je best in welke situatie? Een kort overzicht:

 

1. Centraal WTW systeem = 1 systeem voor meerdere ruimtes

Bij centrale ventilatie met warmteterugwinning regelt 1 systeem de aanvoer en de afvoer van lucht in meerdere ruimtes. Die ruimtes staan in verbinding met elkaar via een dubbel netwerk van ventilatiekanalen. Kortom, het gaat om een alomvattend mechanisch ventilatiesysteem met WTW voor heel je woning.

Een geschikte keuze bij: nieuwbouw / grondige renovatie (met voldoende plaats voor de ventilatiekanalen)
Prijs centraal WTW systeem: 5.500 à 7.000 euro (incl. plaatsing en excl. btw)

 

2. Decentraal WTW systeem = 1 systeem voor 1 ruimte

Bij decentrale ventilatie met warmteterugwinning regelt 1 systeem de aanvoer en de afvoer van lucht in 1 ruimte. In tegenstelling tot een centraal systeem is er dus geen doorstroming van lucht tussen verschillende ruimtes via ventilatiekanalen. Daardoor zijn er geen kap- en breekwerken nodig in de muren, plafonds of vloeren. Je hebt namelijk maar 1 doorvoer in de muur nodig per ruimte.

Een geschikte keuze bij: kleine renovatie / grondige renovatie (zonder voldoende plaats voor de ventilatiekanalen) / ventilatie in afgewerkte ruimte met vocht- en schimmelvorming (bv. badkamer)
Prijs decentraal WTW systeem: 1.000 à 1.500 euro (incl. btw en plaatsing)

 

Welk soort WTW systeem kies ik best?

Dat hangt vooral van jouw situatie en de mogelijkheden van je woning af. Gaat het om een nieuwbouwproject of een grote renovatie met voldoende plaats voor ventilatiekanalen? Dan is een centraal WTW systeem duidelijk de beste keuze. Gaat het om een kleinere renovatie en vermijd je liever veel kap- en breekwerken? Of wil je 1 specifieke ruimte als de badkamer of het toilet ventileren? Dan ga je beter voor decentrale ventilatie met warmteterugwinning.

TIP: een ventilatie-expert informeert je graag over de mogelijkheden voor een WTW systeem in jouw woning. Dankzij zijn deskundig advies op maat kan je dan de beste keuze maken tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs WTW systeem

Hoeveel betaal je gemiddeld voor WTW ventilatie in je woning? De prijs van een WTW systeem hangt vooral af van je keuze voor een centraal of decentraal gebruik. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort WTW systeemPrijs (incl. plaatsing)
Centraal WTW systeem (verschillende ruimtes)€ 5.500 à 7.000 (excl. btw)
Decentraal WTW systeem (1 ruimte)€ 1.000 à 1.500 (incl. btw)

Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw WTW ventilatie? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij verschillende professionele installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook modellen van WTW units, merken, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

wtw ventilatie

Onderhoud WTW systeem

Wil je zeker zijn van een goede werking, een lange levensduur en een optimaal rendement van je warmteterugwinning ventilatie? Dan is een regelmatig onderhoud van je centrale WTW systeem erg belangrijk. Zo’n nazicht omvat de volgende elementen:

 

1. Onderhoud WTW unit

Een WTW unit is het hart van een centraal WTW systeem. Deze ventilatie-unit bestaat uit 2 ventilatoren en een warmtewisselaar. Een ventilatiespecialist demonteert deze onderdelen en reinigt ze grondig. Daarnaast regelt hij de WTW unit ook opnieuw correct in.

Hoe vaak is dit onderhoud nodig? Gemiddeld om de 4 jaar (afhankelijk van de kwaliteit en het onderhoud van de luchtfilters in de WTW unit die de verschillende onderdelen beschermen tegen stof en vuil)

 

2. Onderhoud ventilatiekanalen

Bij ventilatie met warmteterugwinning stapelt vuil, vet en stof zich na verloop van tijd onvermijdelijk op tegen de wanden van de ventilatiekanalen. Een ventilatie-expert inspecteert deze luchtkanalen eerst met een camera. Daarna reinigt hij alle ventilatiekanalen grondig met een mobiele stofzuiger en flexibele slang, gevolgd door een verneveling met een ontsmettend product.

Hoe vaak is dit onderhoud nodig? Gemiddeld om de 3 à 5 jaar (afhankelijk van de kwaliteit van de aangevoerde buitenlucht en de vervuilingsgraad van de binnenlucht)

 

3. Onderhoud luchtfilters en ventielen

Naast de WTW unit en de ventilatiekanalen zijn er ook nog de luchtfilters in de WTW unit en de ventielen die de verse buitenlucht aanzuigen en de vervuilde binnenlucht afvoeren. Het onderhoud van die onderdelen van je WTW systeem kan je gerust zelf doen. Het volstaat om de filters schoon te maken met een stofzuiger en de ventielen los te maken en te reinigen met water.

Hoe vaak is dit onderhoud nodig? Om de 1 à 6 maanden voor het reinigen van de filters en om de 6 maanden voor het schoonmaken van de ventielen. Tip: na 1 jaar is het tijd om de filters in de WTW unit te vervangen.

 

TIP: vergelijk onderhoudscontracten van meerdere installateurs

Naast het onderhoud dat je zelf kan doen (reinigen van luchtfilters en ventielen) laat je best om de 3 à 4 jaar een ventilatiespecialist langskomen voor een onderhoud van je WTW systeem. Zo’n nazicht van je mechanische ventilatie met WTW kost gemiddeld 200 à 400 euro, excl. btw. Wil je vermijden dat je dit onderhoud over het hoofd ziet? Kies dan voor een onderhoudscontract bij een ventilatie-expert actief in je buurt. Dat komt in de meeste gevallen goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

LET OP: de prijs en de inhoud van zo’n onderhoudscontract kunnen verschillen van specialist tot specialist. Wil je zeker zijn van een onderhoudscontract op jouw maat tegen een correcte prijs? Vraag dan gratis verschillende voorstellen aan bij ventilatie-experten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Welke alternatieven voor een WTW systeem?

Naast warmte terugwin ventilatie kan je ook nog kiezen voor een ander ventilatiesysteem in je woning, zowel voor centraal als decentraal gebruik. Een kort overzicht van de mogelijke alternatieven:

 

1. Alternatieven voor centraal WTW systeem

Naast WTW ventilatie (balansventilatie) voor je nieuwbouw of grondig gerenoveerde woning kan je ook nog kiezen voor mechanische ventilatie met natuurlijke luchtaanvoer. Dit systeem voert de vervuilde binnenlucht ook mechanisch af met 1 ventilator, maar de aanvoer van verse buitenlucht gebeurt via roosters in ramen en muren. Dit systeem is goedkoper dan WTW ventilatie, maar warmteterugwinning is niet mogelijk. Daardoor bespaar je minder op je energiekosten. Ook geluidshinder van buitenaf en een tochtgevoel zijn niet uitgesloten.

Prijs: gemiddeld 3.000 euro voor het reguliere systeem en 3.500 voor het vraaggestuurde systeem met sensoren (beiden incl. plaatsing en excl. btw)

 

2. Alternatieven voor decentraal WTW systeem

Heb je geen ruimte voor een dubbel netwerk van ventilatiekanalen? Of wil je slechts 1 afgewerkte ruimte beschermen tegen vochtproblemen? Dan kan je naast een decentrale ventilatie met WTW ook kiezen voor 1 van de volgende alternatieven:

 • Mechanische unit met natuurlijke luchtafvoer: deze decentrale unit zuigt buitenlucht mechanisch aan via een buis in de muur. Via een afvoerkanaal verlaat de vervuilde binnenlucht op natuurlijke wijze de ruimte.
 • Lokale buis-, kanaal- of opbouwventilator: met zo’n ventilator in de muur of het plafond, in een afvoerbuis of tussen 2 afvoerbuizen kan je vlot en goedkoop een kleine ruimte als een toilet of badkamer ventileren.
 • Raamroosters met natuurlijke ventilatie: zulke raamroosters zijn ingewerkt in je raamprofielen en laten enkel verse buitenlucht binnen. Idealiter combineer je zulke roosters met een mechanische ventilator voor de afvoer van vervuilde binnenlucht via roosters in de natte ruimtes: badkamer, keuken, toilet, …

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.