Mechanische ventilatie kopen: systemen & prijs

Wil je mechanische ventilatie kopen, dan kan je kiezen uit verschillende systemen. In dit artikel bespreken we de mogelijke mechanische ventilatiesystemen, hun voor- en nadelen en de kosten.

Op zoek naar een professionele installateur van mechanische ventilatie? Vraag hier gratis offertes aan.

Snel naar: systeem B (deels mechanisch) – systeem C (deels mechanisch) – systeem D (volledig mechanisch)

 

Welke soort mechanische ventilatie kopen?

Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen: systeem A, B, C en D. Bij systeem A gaat het om natuurlijke ventilatie. Dit valt dus niet onder de mechanische ventilatie. Ventilatiesystemen B en C werken deels mechanisch, terwijl ventilatiesysteem D volledig mechanisch functioneert.

 

mechanische ventilatie plaatsenVentilatiesysteem B

Bij ventilatiesysteem B wordt de toevoer van lucht mechanisch geregeld. De lucht wordt op natuurlijke wijze afgevoerd, bijvoorbeeld via ventilatieroosters. Het grote voordeel aan dit systeem is dat de lucht gefilterd kan worden voor hij binnen terechtkomt. Zo kunnen eventuele slechte geurtjes nog gefilterd worden.

Het nadeel aan dit systeem is dat het verbruik redelijk hoog ligt. Daarnaast kan er door de aanvoer van koude lucht een tochtgevoel ontstaan. Je kan deze eventueel opwarmen, maar dit brengt extra kosten met zich mee. Wil je mechanische ventilatie kopen, dan is systeem B dan ook niet echt aangeraden. Het wordt niet zo vaak toegepast.

Kosten (systeem + plaatsing): +/- 3.000 euro

Vraag hier gratis offertes aan voor de plaatsing van een ventilatiesysteem B.

 

mechanisch ventilatiesysteemVentilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C gaat in feite omgekeerd te werk als systeem B: de luchtaanvoer gebeurt bij systeem C op natuurlijke wijze en de afvoer van de lucht verloopt mechanisch. Dit systeem neemt niet zoveel plaats in en als je kiest voor een vraaggestuurd systeem, kan je zelf het debiet grotendeels regelen.

Deze vorm van mechanische ventilatie kopen betekent dat de luchtaanvoer moeilijker regelbaar zal zijn. Er komt dan ook makkelijk koude lucht binnen in de winter en warme lucht in de zomer. Je kan eventueel de ventilatieroosters sluiten om dit te vermijden, maar dan komt er natuurlijk geen verse lucht meer binnen.

Kosten (systeem + plaatsing): +/- 3.500 euro

Vraag hier gratis offertes aan voor de plaatsing van een ventilatiesysteem C.

 

ventilatiesysteem d kopenMechanische ventilatie kopen: systeem D

Wil je een volledig mechanisch ventilatiesysteem kopen, dan kan je een ventilatiesysteem D overwegen. Bij dit systeem, ook gekend als balansventilatie, verloopt zowel de aan- als afvoer van lucht volledig mechanisch.

Het is aangeraden om te kiezen voor een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Met behulp van een warmtewisselaar wordt de warmte dan uit de af te voeren binnenlucht gerecupereerd zodat je niet extra hoeft te verwarmen. Op die manier bespaar je dus energie en kan je genieten van het comfort van een goed geventileerde woning.

Kosten (systeem + plaatsing): vanaf +/- 6.000 euro, vanaf +/- 7.500 euro voor systeem met warmterecuperatie

Vraag hier gratis offertes aan voor de plaatsing van een ventilatiesysteem D.

 

 

Aandachtspunten bij aanschaf mechanisch ventilatiesysteem

Wil je mechanische ventilatie kopen, dan moet je de systemen goed afwegen ten opzichte van elkaar. Hier vind je nog enkele aandachtspunten die een invloed kunnen hebben op het inschatten van de kosten:

1) Het onderhoud is zeker een belangrijk punt. Zo heeft het systeem D vaker onderhoud nodig dan systeem C. De filters, ventilatoren en het buizennet moeten regelmatig gereinigd worden om te vermijden dat je vervuilde lucht binnen krijgt in je woning.
In het artikel “Mechanische ventilatie schoonmaken” vind je meer info over het onderhouden van deze installaties.

2) Let goed op de dimensionering van het debiet van je ventilatiesysteem. Dit is belangrijk voor het verbruik van je installatie.

3) Naast het gekozen ventilatiesysteem zijn er nog andere factoren die de kosten zullen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonoppervlakte en het aantal kamers dat dient geventileerd te worden.

4) Tegenwoordig kan je ook zelfbouwpakketten kopen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem. Als je voldoende technische kennis hebt, kan je heel wat geld uitsparen door het systeem zelf te installeren. Ben je echter niet zo handig en wil je zeker zijn van een goede plaatsing? Dan kan je mechanische ventilatie kopen en laten installeren met hulp van een vakman.

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in mechanische ventilatie. Zo kan je makkelijk kosten vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

mechanische ventilatie kopen

 

 

Offerte voor ventilatie ontvangen

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem voor uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van erkende installateurs, op maat van jouw project. ⇒ Vraag hier gratis offertes aan.