Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

Soorten ventilatiekanalen

Ventilatiekanalen vormen een belangrijke schakel in een mechanisch ventilatiesysteem. Via de kanalen wordt verse lucht naar de vertrekken in de woning getransporteerd en kan vervuilde lucht de woning verlaten. Ventilatiekanalen kunnen zowel als opbouwsysteem toegepast worden of als instortsysteem (in de vloeropbouw).

 

1. Ronde ventilatiekanalen

ventilatiekanalenRonde gegalvaniseerde buizen worden zeer vaak toegepast in een mechanisch ventilatiesysteem. Ze zijn licht, makkelijk te installeren en relatief goedkoop. Tevens zijn deze ventilatiekanalen in veel diameters en wanddiktes beschikbaar. In woningen wordt vaak diameter 125mm, 160mm of 180mm toegepast. Vaak worden spiraalbuizen ook gebruikt als rookgasafvoer omdat ze hittebestendig zijn. Ronde ventilatiekanalen zijn ook gekend als spiraalbuizen of spirobuizen.

 

Voordelen van spiraalbuizen
• Prijzen zijn relatief goedkoop
• Sterk / onbrandbaar
• Relatief eenvoudig te installeren (lage installatiekosten)
• Eenvoudig te reinigen
• Veel hulpstukken (bochten, klemmen, verloopstukken, dempers) beschikbaar
• De ronde luchtkanalen zijn aan de binnenkant nagenoeg glad waardoor de lucht ongehinderd door het kanaal kan stromen (minder luchtwervelingen).

Nadelen van spiraalbuizen
• Lastig weg te werken (grote diameter). Verlaagd plafond of andere ombouw is nodig.
• Spiraalbuizen worden meestal toegepast in een ventilatiesysteem met meerdere aftakkingen op één ventilatiekanaal. Hierdoor kan overspraak in de kanalen gaan ontstaan. Ook kunnen andere geluidsvibraties voorkomen. Er zijn speciale dempers in de handel waarmee je geluidoverlast kunt voorkomen.

Mechanisch ventilatiesysteem laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

2. Ventilatiekanalen in een instortsysteem

Bij nieuwbouwprojecten worden de ventilatiekanalen soms in de dekvloer zelf of in het beton gestort. Dat heeft als grote voordeel dat de luchtkanalen niet zichtbaar zijn en dat er veel ruimte wordt bespaard. Er is een grote keuze aan ventilatiekanalen voor instortsystemen:

• Starre rechthoekige metalen instortkanalen
• Ronde kunststof (flexibele) instortkanalen
• Rechthoekige (flexibele) kunststof instortkanalen

Mechanisch ventilatiesysteem laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

3. Hybalans systeem met flexibele kunststof luchtkanalen

Modern is het zogenaamde ‘hybalans systeem’ met flexibele kunststof ventilatiekanalen die in het beton worden ingestort. Deze kanalen hebben slechts een geringe diameter (50 tot 90 mm) en om toch voldoende lucht te kunnen transporteren moeten er meerdere kanalen per vertrek worden aangelegd. In tegenstelling tot andere systemen, heeft ieder vertrek bij een hybalans systeem, zijn eigen luchtkanalen die aangesloten zijn op een centrale collectorbox. Vanaf deze verdeeldoos loopt er een grotere buis naar de ventilator.

Voordelen van een hyblans systeem met flexibele ventilatiekanalen
• De ventilatiekanalen zijn volledig weggewerkt (ruimtebesparend).
• Omdat ieder vertrek een eigen ventilatiekanaal heeft, kan er geen overspraak plaats vinden tussen de kanalen.
• Het ventilatiedebiet is per vertrek goed in te regelen. Dit gebeurt in de centrale verdeeldoos (collectorbox).

Nadelen van een hybalans systeem met flexibele ventilatiekanalen
• De prijs van deze ventilatiekanalen ligt hoger dan een systeem met spiraalbuizen (hogere materiaalkosten).
• Minder makkelijk te reinigen dan spiraalbuizen (alhoewel voorstanders beweren dat het eigenlijk geen verschil maakt).
• De centrale verdeelkast neemt ruimte in, hier moet plaats voor zijn.
• Door de geringe diameter van de ventilatiekanalen is drukverlies een punt om rekening mee te houden. Mogelijk is een grotere ventilator nodig om voldoende debiet te kunnen behalen.

Mechanisch ventilatiesysteem laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

Richtlijnen bij instortkanalen

De lengte van de ingestorte ventilatiekanalen moet gering blijven. Bij een diameter van 50mm. mag de lengte van het kanaal zeker niet meer dan 5 meter bedragen. Bij grotere lengtes zul je te veel drukverlies krijgen waardoor de gewenste debieten niet te behalen zijn.

Bij een instortsysteem is drukval (drukverlies) altijd een belangrijk punt om rekening mee te houden. Dat heeft te maken met de geringe diameter van de buizen en de structuur ervan. Sommige flexibele instortkanalen zijn aan de binnenzijde enigszins geribbeld (veroorzaakt drukverlies), andere soorten zijn volledig glad. Met behulp van ingewikkelde berekeningen kan het drukverlies precies berekend worden. Ook is het belangrijk om te gaan voor kwalitatieve ventilatiekanalen. Eens ze in de grond ingewerkt zitten kan je ze ten slotte niet meer veranderen. Het verschil in prijs is vaak minimaal maar de kwaliteit is wel duidelijk merkbaar.

 

 

Welk soorten ventilatiekanalen kopen?

Welke ventilatiekanalen gebruiken Dat hangt geheel af van de beschikbare ruimte (in de vloeropbouw, beton of een verlaagd plafond). Indien er voldoende ruimte is, kun je het beste kiezen voor kanalen met een zo groot mogelijke diameter. Hoe groter de diameter, hoe minder kanalen je hoeft aan te brengen. In de regel zijn ventilatiekanalen met een grote diameter op lange termijn makkelijker in onderhoud. Naast de diameter van het kanaal is ook de luchtdichtheid van belang. Bij kanalen die in elkaar moeten worden geschoven (zoals de ronde spiraalbuizen) is het belangrijk dat ze luchtdicht worden afgesloten door de aansluitnaad te omwikkelen met een speciale tape (bijvoorbeeld koudkrimpband).

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.