Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

Wtw installatie: Kosten en werking

Met een WTW unit (warmteterugwin unit) kun je flink op de stookkosten besparen want het rendement van ventilatiesysteem met warmteterugwinning is zeer hoog. In dit artikel lees je wat een WTW unit is, hoe het systeem werkt en wat de voordelen ervan zijn.

 

Wat is een WTW unit en hoeveel kost het?

wtw unit WTW staat voor ‘Warmte Terug Winning’. Een WTW unit is een apparaat dat deel uitmaakt van de balansventilatie. In de unit zitten twee ventilatoren en een warmtewisselaar die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht te verwarmen.

Op deze wijze gaat er geen warmte verloren, zoals bij mechanische ventilatiesystemen zonder WTW. Een WTW unit kost ongeveer €1000 tot €1500, installatie exclusief.

 

 

 

Hoe werkt een wtw installatie?

Een WTW systeem is een gesloten systeem. In de WTW unit bevinden zich twee ventilatoren en een warmtewisselaar. In de woning is een aantal aanzuigpunten geplaatst, meestal is dat in de ‘natte ruimtes’ zoals keuken, douche en WC. Via deze punten wordt de vochtige gebruikte lucht uit de woning aangezogen en langs de warmtewisselaar in de WTW unit geleid.

De inkomende lucht van buitenaf (vaak via een aanvoeropening in het dak) wordt tevens langs de warmtewisselaar geleid en wordt hier opgewarmd, daarna wordt deze warme lucht via de luchtkanalen in de woning geblazen (bijvoorbeeld woonkamer en een vertrek op de 1e etage). Beide luchtstromen (schoon en vuil) zijn van elkaar gescheiden en komen tijdens dit proces niet in contact met elkaar.

 

Werking tijdens de zomer

In de zomer, wanneer het niet gewenst is dat de lucht opgewarmd wordt, kan de warmtewisselaar in het systeem uitgezet worden (bypass). De ventilatoren blijven dan gewoon hun werk doen en blijven de woning voorzien van verse lucht. De inkomende lucht wordt dan alleen niet meer opgewarmd.

Moderne systemen zijn meestal voorzien van een automatische bypass die ervoor zorgt dat de temperatuur in de woning constant en aangenaam blijft. In de zomer zorgt een WTW systeem dan juist voor een verlaging van de temperatuur (vooral in de nacht, wanneer het het buiten koeler is dan binnen).

 

Voordelen

  • Er gaat geen kostbare warmte meer verloren bij het ventileren.
  • De koude buitenlucht wordt nagenoeg gratis voorverwarmd (tot ongeveer 18 graden Celsius) wat een enorme besparing op de stookkosten betekent. Bij een modern WTW systeem kan het rendement hierbij oplopen tot wel 90%.
  • Behaaglijke temperaturen in de winter (geen ongecontroleerde koude luchtstromen)
  • Goede ventilatie, gezond binnenklimaat (bij een goed onderhouden systeem)

 

Wil je een mechanisch ventilatiesysteem met wtw unit laten plaatsen door een professional? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van ventilatiesystemen. Klik hier voor meer info.

wtw installatie

Invloed op de gezondheid

Balansventilatie met warmteterugwinning draagt bij aan een gezond leefklimaat in huis omdat er sprake is van een gecontroleerde ventilatie waarbij vochtige lucht uit de woning wordt verwijderd en verse lucht naar binnen wordt getransporteerd. Belangrijk is wel dat de WTW professioneel is ingeregeld en dat de capaciteit van het systeem voldoende is om de woning goed te kunnen ventileren.

Daarnaast is regelmatig onderhoud van de filters in de WTW unit van groot belang. De meeste gezondheidsklachten die soms wel eens in verband worden gebracht met balansventilatie met WTW zijn te wijten aan een foutieve installatie van het systeem, onvoldoende capaciteit of slecht onderhoud.

 

Onderhoud

Het onderhoud van de wtw-unit maakt deel uit van het schoonmaken van de mechanische ventilatie. In de meeste gevallen is het nodig om de filters in de WTW unit eens in het half jaar te vervangen of te reinigen. Dit is afhankelijk van het type filter.

Mensen die vaak last hebben van problemen met de luchtwegen (astma, allergieën) doen er verstandig aan om de filters eens in de twee maanden te vervangen. Er zijn ook speciale filters te koop die ook pollen en andere stoffen filteren. Het vervangen van de filters in de WTW unit is niet moeilijk. Door het regelmatig vervangen van de filters blijft de luchtkwaliteit in huis optimaal.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.