Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

Afzuiging keuken

Goede luchtcirculatie in je woning is altijd belangrijk, maar al helemaal in je keuken. Hier hoopt zich namelijk veel vervuilde lucht op tijdens het koken. En dat is nefast voor je woning en je gezondheid. Welke opties heb je voor afzuiging in je keuken? Hoeveel kosten de mogelijke installaties en wanneer kies je beter voor mechanische ventilatie? Ontdek het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten keuken afzuiging
Prijs afzuiging voor keuken
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe werkt afzuiging in je keuken?

Een afzuigsysteem in je keuken vervangt de vervuilde lucht als gevolg van koken, bakken, … doeltreffend door verse lucht. Dit kan volgens 2 principes. Je kan…

  1. Vervuilde lucht afvoeren en vervangen door schone lucht: de afzuigkap neemt de vuile lucht dan op en blaast het via een afvoer naar buiten. Je moet er dan nog wel voor zorgen dat schone lucht je huis in stroomt. Hiervoor gebruik je meestal mechanische ventilatie.
  2. Vervuilde lucht reinigen: de afzuigkap neemt dan vervuilde lucht op, filtert het en blaast deze lucht dan weer terug in de keuken. Dit soort afzuigkappen zijn niet aangesloten op een afvoer en blazen de vervuilde lucht dus niet naar buiten.

Ben je op zoek naar een systeem voor afzuiging in je keuken? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van meerdere ervaren installateurs in je buurt. Vergelijk offertes voor keuken afzuiging.

afzuiging keuken

 

Soorten keuken afzuiging

Wil je zeker zijn van een goede afzuiging in je keuken? Dan kan je kiezen voor een klassieke afzuigkap, maar ook een mechanisch ventilatiesysteem is zeker een optie. We zetten beide systemen kort op een rij:

 

OPTIE 1: afzuigkap in de keuken

Of je nu al mechanische ventilatie in huis hebt of niet, een goede afzuigkap in je keuken is altijd aan te raden. Er zijn verschillende types afzuigkappen op de markt:

  • Standaard afzuigkap: dit is een zichtbare afzuigkap die boven je fornuis of kookeiland hangt. Zo’n dampkap is doorgaans beschikbaar in verschillende maten en is tot de dag van vandaag een betrouwbare keuze. Vooral als je een systeem wil dat opvalt, bijvoorbeeld boven je kookeiland.
  • Ingebouwde afzuigkap: voor mensen die niet van grote afzuigsystemen houden zijn er inbouw afzuigkappen. Deze kan je verbergen in keukenkastjes, je plafond, … of zelfs onder je kookplaat. Vooral deze downdraft afzuigkappen zijn erg doeltreffend, aangezien ze door de kortere afstand makkelijker alle vuile lucht opnemen. Ook is zo’n systeem een stuk stiller. Hou hierbij wel rekening met een hogere kostprijs.
  • Recirculatie afzuigkap: dit type voert vuile lucht niet naar buiten af, maar reinigt en hergebruikt de lucht. Dit is een afzuigkap zonder afvoer en is dus ideaal als je geen behoefte hebt aan eventuele renovatiewerken. De kanttekening is wel dat vocht alsnog in de lucht blijft hangen, en je zelf moet zorgen voor een goede natuurlijke of mechanische ventilatie.

 

OPTIE 2: mechanische ventilatie in de keuken

Afzuigkappen zijn ideaal om vieze lucht gericht af te voeren, maar je moet daarnaast ook rekening houden met de toevoer van verse lucht. Hiervoor heb je in de meeste gevallen een mechanisch ventilatiesysteem nodig. Je kiest dan voor een ventilatiesysteem C (natuurlijke luchtaanvoer, mechanische luchtafvoer) of een ventilatiesysteem D (volledig mechanisch). Systeem C kost gemiddeld minder, maar systeem D werkt wel doeltreffender en zorgt voor meer wooncomfort.

Let wel: een mechanisch ventilatiesysteem an sich is doorgaans niet voldoende om alle damp en schadelijke stoffen door te koken optimaal af te zuigen. Idealiter combineer je zo’n systeem dus met een afzuigkap.

 

CONCLUSIE: welke afzuiging voor de keuken kies ik het best?

In een ideaal scenario heb je een mechanisch ventilatiesysteem om je hele huis van frisse lucht te voorzien en gebruik je een afzuigkap om specifiek de vuile lucht en schadelijke stoffen van bak- en kookwerk snel af te voeren. Kies je slechts voor 1 van deze 2 systemen? Zorg dan altijd voor voldoende natuurlijke ventilatie tijdens het koken.

Ben je benieuwd naar de beste installatie voor jouw woning? Schakel dan een vakman in via onze gratis offerteservice en geniet van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag.

 

Prijs keuken afzuiging

Gemiddeld kost een afzuigkap zo’n € 250 à 1.500 (incl. btw en plaatsing), maar de prijs kan ook zeker hoger liggen. Wil je daarnaast een mechanisch ventilatiesysteem? Dan tel je hier zo’n € 1.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing) bij op. De kosten voor mechanische ventilatie hangen vooral af van het type (C of D) en de uitvoering (centraal of decentraal).

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van de beste oplossing voor jouw keuken voor een zo laag mogelijke prijs? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Vergelijk professionele installateurs actief in je buurt.

 

keuken afzuiging

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je zeker zijn van een passend afzuigsysteem voor jouw keuken? Houd dan in ieder geval rekening met de volgende factoren:

  • Wel of geen inductie: welk systeem je het best kiest en hoeveel afzuiging je precies nodig hebt, is onder andere afhankelijk van je kookplaat. Kook je namelijk op inductie, dan komen er veel minder schadelijke stoffen vrij. Je hoeft dan alleen rekening te houden met de damp die van je pannen af komt.
  • Aansluiting op mechanische ventilatie: heb je al mechanische ventilatie in huis? Dan kan je alsnog een afzuigkap aansluiten. Je ventilatiesysteem zelf heeft namelijk niet genoeg capaciteit om vuile lucht tijdens het koken af te voeren. Verbind een motorische afzuigkap echter niet aan het afzuigpunt van je ventilatie. Anders kan de vuile lucht van je keuken in andere ruimtes terecht komen en de levensduur van je ventilatiesysteem flink verlagen.
  • Afmetingen: het formaat van je afzuigkap is afhankelijk van je kookplaat. Kookdampen stijgen namelijk niet op in een rechte lijn. De kap moet dus groter zijn dan de kookplaat om alle vuile lucht op te vangen.
  • Zelf plaatsen of vakman: een afzuigkap voor je keuken is zelf te installeren, zolang je genoeg kennis en ervaring hebt als doe-het-zelver. Het is belangrijk dat je het juiste systeem kiest en ook het nodige gereedschap in huis hebt voor een vlotte plaatsing. Het is uiteraard ook mogelijk om een professionele installateur in te schakelen voor deze klus.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.