Vraaggestuurde ventilatie

In veel woningen heerst een slechte luchtkwaliteit omdat er geen goede ventilatie is. Hierdoor heb je sneller kans op schimmelvorming en allerlei gezondheidsklachten. De luchtkwaliteit optimaliseren doe je eenvoudigweg door te kiezen voor vraaggestuurde ventilatie. Zonder er naar om hoeven te kijken, heb je altijd schone en gezonde lucht in de woning. En dat is goed voor zowel de woning als de gezondheid.

Ga snel naar: voordelenprijsaandachtspuntenofferte aanvragen

 

vraaggestuurde ventilatieWat is vraaggestuurde ventilatie?

Vraaggestuurde ventilatie regelt de ventilatie in de woning automatisch. Een andere naam hiervoor is mechanische ventilatie. Het systeem werkt door middel van sensoren, netjes verdeeld over de gehele woning, die de ventilator aansturen.

De sensoren analyseren de luchtkwaliteit (vocht, Co2,…) en stemmen hun werking daarop af. De ventilator zuigt de vervuilde lucht uit de woning en voert tegelijkertijd opnieuw frisse lucht aan. Op deze manier stem je de ventilatie automatisch af op de behoefte die er op dat moment is.

 

Hoe werkt vraaggestuurde mechanische ventilatie?

De sensoren in huis meten de luchtvochtigheid en de hoeveelheid Co2 in huis. Daarom is het handig om sensoren in de badkamer in de keuken te plaatsen, omdat je in deze ruimtes normaal gesproken de hoogste luchtvochtigheid vindt. Stijgt de luchtvochtigheid of de Co2 in huis, dan pikken de sensoren dit op en schiet de ventilator in actie.

Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar op het gebied van mechanische ventilatie. Het meest optimale is dat je de ventilatie per vertrek kan regelen. Neem je een bad of douche, dan meet de sensor het verhoogde vochtgehalte in je badkamer. Het centrale afvoersysteem pikt dat op en gaat enkel in je badkamer extra lucht afvoeren. En niet in je andere ruimtes, waar het op dat moment niet nodig is.

Minder uitgebreide systemen meten bijvoorbeeld alleen de hoeveelheid Co2 in de woonkamer. ’s Nachts is deze op normaal niveau en treeft het systeem niet in werking. Maar in de slaapkamer, waar wel Co2-uitstoot is op dat moment, wordt er niet geventileerd. Daarom heeft vraaggestuurde ventilatie per vertrek een absolute voorkeur. Een vakman kan je bijstaan met raad op maat. Die vind je hier.

 

Voordelen van vraaggestuurde ventilatie:

 • Gezond leefklimaat: optimale luchtvochtigheid en dus gezond leefklimaat in de woning.
 • Flexibel: regelbaar per ruimte.
 • Volledig automatisch. Je hoeft er niet naar om te kijken eenmaal goed ingesteld.
 • Onderhoudsarm: het moet af en toe wel even nagekeken worden, maar dat is dan ook alles.
 • Eenvoudige installatie: gemakkelijk te installeren, dus hier heb je relatief weinig kosten aan.
 • Energiebesparend: ventileert enkel waar nodig.

 

Wat kost vraaggestuurde ventilatie?

Meerdere factoren spelen een belangrijke rol in de prijs van vraaggestuurde ventilatie. Goedkopere systemen ventileren niet per vertrek, maar steeds de volledige woning. Ook het aantal sensoren per vertrek is van belang en de hoeveelheid tijd die de aannemer nodig heeft om het systeem te plaatsen. Gemiddeld mag je ervan uitgaan dat vraaggestuurde ventilatie tussen 6.000 en 10.000 euro schommelt, inclusief btw en plaatsingskosten. Ontvang hier vrijblijvend verschillende prijsvoorstellen op maat. Zo kan je prijzen vergelijken en de meest voordelige optie eruit pikken.

 

Aandachtspunten bij vraaggestuurde ventilatie

 • Geuren: de meeste systemen reageren niet op bepaalde geuren (als je bijvoorbeeld de woning aan het verven bent). Dan zal je zelf de ventilatie in de gaten moeten houden.
 • Natuurlijke ventilatie: het is geen enkel probleem om ook zelf te ventileren door een raam open te zetten. Hierdoor raakt het systeem niet ontregeld.
 • Droge lucht: last van droge lucht in de woning? Hierin voorziet het systeem niet. Dit kan je oplossen door luchtbevochtigers te plaatsen, of meer planten te nemen.
 • Ventilatieroosters: houd er rekening mee dat er extra ventilatieroosters (muurroosters) geplaatst moeten worden in de woning.
 • Onderhoud: het ventilatiesysteem moet zijn afgesteld en heeft tweejaarlijks onderhoud nodig. Het beste kan je dit regelen met een vakman.

 

Welke systemen zijn geschikt voor vraaggestuurde ventilatie?

Om vraaggestuurd te ventileren, ga je dus overal zowel lokaal detecteren als reageren. Dat maakt vraaggestuurde ventilatie ideaal voor een ventilatie C-systeem. Maar ook bij D-ventilatiesystemen is vraaggestuurde ventilatie mogelijk, via sensoren centraal aan de unit of met externe sensoren per ruimte. Hier zit de extra winst – door de aanwezigheid van warmteterugwinning – vooral in lagere stroomkosten.

 

ventilatiesysteem cVentilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C haalt de vervuilde lucht uit de woning en zuigt nieuwe en frisse lucht van buiten aan. Via ventilatieroosters brengt het systeem deze lucht weer in de woning. Het nadeel van dit systeem is dat het verder niets doet met de aangevoerde lucht. In de zomer brengt het dus hele warme lucht naar binnen en in de winter hele koude. Ook filtert ventilatiesysteem C de lucht niet en komen er bijvoorbeeld ook pollen mee naar binnen. Niet handig als je bijvoorbeeld last van hooikoorts hebt.

 

ventilatiesysteem dVentilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D voert de lucht van binnen af en zuigt frisse lucht van buiten aan via twee ventilatoren die in het systeem zijn geplaatst. Ventilatiesysteem D werkt niet met muurroosters, maar met ventielen die op het dak en in muren zitten. Bij dit systeem wordt warmte van de afgezogen lucht teruggegeven aan de binnenkomende lucht. Hierdoor heb je op koudere dagen altijd warme lucht in de woning en hoef je niet bij te stoken. Ook filtert ventilatiesysteem D de lucht, waardoor pollen, stuifmeel en stof niet in de woning terechtkomen.

 

Vraaggestuurde ventilatie bij nieuwbouw of renovatie?

Vraaggestuurde ventilatie kan perfect zowel in nieuwbouw als bij renovatie. Nieuwe of gerenoveerde woningen zijn meestal zeer goed geïsoleerd, waardoor ventilatie steeds belangrijker wordt. Met het aanleggen van vraaggestuurde ventilatie ben je dan direct verzekerd van een uitstekende luchtkwaliteit in de woning. Bij renovatie houd je best wel rekening met onderstaande aandachtspunten:

 • Vaak kan je de leidingen alleen maar wegwerken via wanden en valse plafonds.
 • De beschikbare ruimte is beperkter bij renovatie terwijl ventilatiesystemen heel wat ruimte kunnen innemen.
 • Renovatiewerken worden vaak in meerdere fases uitgevoerd, bvb. per kamer. De installatie van een ventilatiesysteem heeft echter meestal betrekking op de gehele woning. Een goede planning van bij het begin is dus een must.

 

Offerte voor ventilatie ontvangen

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem voor uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van erkende installateurs, op maat van jouw project. ⇒ Vraag hier gratis offertes aan.