Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

Decentrale WTW

Met decentrale WTW (warmteterugwinning) ventileer je volgens ventilatietype D. Daarbij verloopt zowel de luchtaanvoer als -afvoer mechanisch én wordt de warmte uit de afgevoerde lucht gerecupereerd voor het verwarmen van de binnenkomende lucht. Dat je decentraal ventileert betekent bovendien dat je ruimte per ruimte ventileert. Je hoeft dus geen ventilatiekanalen te voorzien, wat deze methode uiterst geschikt maakt voor bestaande woningen.

Ga snel naar: VoordelenPrijsPlaatsingWanneer kiezen voor decentrale WTW

 

Wat is decentrale WTW ventilatie en hoe werkt het?

Decentrale ventilatie met WTW werkt volgens ventilatietype D. Daarbij verloopt zowel de aan- als afvoer van ventilatielucht volledig mechanisch. Die aan- en afvoer van lucht gebeurt via dezelfde decentrale WTW unit. Er is per ruimte dat je wil ventileren dus maar 1 doorvoer in de muur naar buiten nodig.

Het systeem bevat ook een warmtewisselaar. Deze recupereert de warmte uit de afgevoerde lucht en gebruikt het voor het verwarmen van de toevoerlucht met een gemiddelde rendement van 90%. De koude buitenlucht wordt zo voorverwarmd alvorens het de woning wordt ingeblazen. Dat zorgt niet alleen voor meer warmtecomfort in huis, je bespaart er ook heel wat energie mee. Sommige modellen winnen niet enkel warmte terug uit de lucht, maar ook vocht. Zo vermijd je condens.

De meeste decentrale ventilatiesystemen met warmteterugwinning hebben een debiet tot ongeveer 70 m³/h, wat het erg geschikt maakt om afzonderlijke ruimtes zoals de slaapkamer of woonkamer te ventileren.

Je kan de ventilatie ook op verschillende manieren aansturen, bijvoorbeeld handmatig, met een CO2-sensor, vochtsensor of via draadloze bediening. Een ingebouwd CO2-sensor bijvoorbeeld meet constant het CO2-gehalte in de lucht en past zo het ventilatiedebiet aan aan de gemeten luchtkwaliteit. Energiebesparing wordt zo gecombineerd met een constante kwaliteit van de binnenlucht.

 

Voordelen

  • Hoog warmtecomfort: de ventilatielucht wordt voorverwarmd alvorens het in de woning terecht komt.
  • Energiebesparing: het systeem van warmteterugwinning zorgt voor een lager energieverbruik.
  • Gezond binnenklimaat: het ventilatiesysteem voert vochtige en verontreinigde lucht af en vervangt het door gezonde, frisse lucht.
  • Makkelijk installatie: bij decentrale ventilatie is er geen netwerk van ventilatiekanalen in de muren, vloer of het plafond nodig. De plaatsing kan daardoor eenvoudig en zonder veel breekwerk verlopen, wat het erg geschikt maakt voor bestaande woningen.
  • Geen geluidshinder: door de afwezigheid van ventilatiekanalen is er geen hoge luchtdruk en bijgevolg ook weinig of geen geluidshinder.

 

Centrale vs. decentrale ventilatie

Bij centrale ventilatie regelt 1 centrale unit de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes. Daarbij wordt de lucht verplaatst via ventilatiekanalen. Het aanleggen van die ventilatiekanalen in de muren, plafonds of vloeren brengt echter veel breekwerk mee en is daarom vooral gangbaar bij nieuwbouw. Lees hier meer over centrale ventilatie.

Decentrale ventilatie is vooral interessant bij bestaande woningen waarin je kap- en breekwerk wil vermijden. Je ventileert namelijk elke ruimte afzonderlijk en er is geen doorstroming van lucht tussen de verschillende kamers waardoor er geen ventilatiekanalen nodig zijn.

 

Prijs decentrale ventilatie WTW

De prijs voor een decentrale WTW unit is sterk afhankelijk van het type unit. Gemiddeld variëren de prijzen van € 400 tot € 1500.

Vergeet niet dat een unit bedoeld is voor 1 ruimte. Wil je meerdere ruimtes ventileren, dan moet je in elke ruimte een unit voorzien. Hou daarbij rekening met de grootte van het vertrek en de capaciteit van de ventilatieunit die daarvoor nodig is. Tip: win advies in bij een vakman. Deze kan je gepast adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuze. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

decentrale wtw

Plaatsing

We zeiden het al, voor de installatie is per ruimte dat je wil ventileren slechts 1 doorvoer naar buiten nodig. Daarnaast moet er ook een 230 volt-aansluiting in de buurt zijn of voorzien worden.

Om een optimale werking van de decentrale WTW unit te garanderen is het belangrijk dat hij geplaatst wordt in functie van de vorm of inrichting van de ruimte. Enkele voorbeelden:

  • Lange, smalle ruimtes: hier bestaat het risico dat het uitblaasbereik in de lengte te klein en in de breedte te groot is. 2 Kleine units in plaats van 1 grote kunnen dan een oplossing bieden.
  • Ruimtes met een hoog of schuin plafond: in deze ruimtes plaats je de ventilatieunit best zo hoog mogelijk.
  • Ruimtes met plafondbalken: de plafondbalken kunnen de luchtstroom tegenhouden. Kies daarom voor een unit aan de onderkant van de muur of plaats de unit zo dat de luchtstroom evenwijdig loopt met de balken.
  • Hou rekening met lichtarmaturen en andere objecten: vermijd dat lichtarmaturen of andere objecten zich voor het ventilatierooster bevinden. Bij een ventilatieunit bovenaan de muur kan je dat bijvoorbeeld voorkomen door de lichtarmaturen wat lager te hangen.
  • Hou rekening met de personen in de ruimte: vermijd dat mensen te dicht bij de unit moeten zitten of zorg ervoor dat de luchtstroom hen niet kan storen.

 

Wanneer is decentraal ventileren een goede keuze?

  1. Bij bestaande woningen waarin je kap- en breekwerk wil vermijden.
    Decentrale ventilatie met WTW is een goede oplossing als je een bestaande woning wil ventileren zonder veel kap- en breekwerk. De montage kan snel en eenvoudig gebeuren én er hoeven geen structurele aanpassingen aan het gebouw te gebeuren.
  2. Als nabehandeling bij na-isoleren.
    Jouw dak, vloer of muren na-isoleren is natuurlijk een goede zaak. Je moet er wel rekening mee houden dat die isolatie ook gevolgen heeft voor het binnenklimaat in huis. Isolatie verbetert namelijk de luchtdichtheid van een woning waardoor de natuurlijke luchtcirculatie in huis daalt. Om een goede kwaliteit van de binnenlucht te garanderen is voldoende ventilatie noodzakelijk. Decentrale ventilatie is in dat geval een eenvoudige oplossing.
  3. Als ventilatiesysteem D niet mogelijk is.
    Centrale ventilatie volgens ventilatietype D, ook balansventilatie genoemd, geniet eigenlijk altijd de voorkeur. Bij nieuwbouw kan je er zonder problemen voor kiezen, maar bij bestaande woningen valt het niet altijd te integreren. er moet namelijk een heel netwerk aan ventilatiekanalen voor voorzien worden. Vaak brengt dat te zware werken met zich mee of is er gewoon geen plaats voor. Decentrale WTW vormt dan een goed alternatief.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.