Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

WTW unit met koeling

Een WTW unit voorziet je woning in de winter van voorverwarmde, verse buitenlucht. Maar wist je dat je met zo’n ventilatie-unit je woning ook kan koelen in de zomer? Hoe dat precies in zijn werk gaat, vertellen we je in dit artikel. Je ontdekt de voor- en nadelen van dit systeem en wat zo’n WTW unit met koeling je kost.

Ga snel naar:
Werking WTW unit met koeling
Welke voordelen en nadelen?
Prijs WTW unit met koeling
Waarom samenwerken met een expert?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is een WTW unit met koeling?

In de winter draagt een Warmte Terugwin-unit (WTW) de warmte van de afgevoerde binnenlucht over op de aangevoerde buitenlucht. Maar in de zomer doet zo’n ventilatie-unit eigenlijk net het omgekeerde. Je doet dan eigenlijk aan koudeterugwinning in plaats van warmteterugwinning. Op die manier kan je je WTW unit in de zomer dus ook gebruiken om je woning te koelen.

Op zoek naar een WTW unit met koeling? Een professionele installateur kan je meer informatie geven over de mogelijkheden voor een ventilatiesysteem in jouw woning. Vergelijk meerdere offertes, adviezen en prijzen via onze offerteservice.

ventilatie met koeling

 

Hoe werkt een WTW unit met koeling?

Hoe zorgt een Warmte Terugwin-unit nu eigenlijk voor koeling? Dat kan op 2 manieren gebeuren. We maken een onderscheid tussen het koelingssysteem op een zomerdag (wanneer de buitentemperatuur warmer is dan de binnentemperatuur) en tijdens een zomernacht (wanneer het buiten kouder is dan binnen).

 

1. Koelen met ventilatie overdag ⇒ koudewisselaar

In de zomer is het een goed idee om ramen en deuren gesloten te houden en zonnewering te gebruiken. Zo kan je de lucht binnenshuis koeler houden dan buiten. Wanneer dat het geval is, kan je je WTW unit gebruiken om gekoelde buitenlucht in je woning te brengen. De warmtewisselaar in de WTW unit werkt namelijk als een ‘koudewisselaar’, die de koude van de afgevoerde binnenlucht overdraagt op de warme buitenlucht.

 

2. Koelen met ventilatie ’s nachts ⇒ bypass

’s Nachts kan de temperatuur buiten weer lager zakken dan de binnentemperatuur. In dat geval kan je gebruik maken van een bypass. Die zorgt ervoor dat zowel de afgevoerde binnenlucht als de aangevoerde buitenlucht niet passeren langs de warmtewisselaar. De buitenlucht gaat enkel door de filters en komt dan rechtstreeks in de woning terecht, zonder dat die de warmte van de binnenlucht overneemt.

BELANGRIJK: zo’n bypass zit tegenwoordig in elke WTW unit. Sinds 2016 hebben alle WTW units verplicht een automatische of handmatige bypass, of de mogelijkheid om er een bypass op te plaatsen.

 

TIP: plaats een WTW koeler op je unit voor extra koeling

Wil je nog meer koeling halen uit je WTW unit? Dan kan je op je unit of je kanalen een extra WTW koeler plaatsen. Zo’n koeler zal de afgevoerde binnenlucht afkoelen nog voor die langs de warmtewisselaar gaat. De warmtewisselaar wordt dan eigenlijk een koudewisselaar en op die manier wordt er meer koude overgedragen op de verse buitenlucht.

Op zoek naar het meest aangewezen ventilatiesysteem? Kom in contact met meerdere ventilatie-experten en ontvang advies op maat via onze offerteservice.

 

Voor- en nadelen WTW unit met koeling

Je woning koelen met een WTW unit heeft heel wat voordelen, maar ook enkele nadelen. We zetten ze even op een rijtje:

  • Besparing energie: ventilatiesystemen zijn op zich al redelijk energiezuinig. Buiten de kosten voor de 2 ventilatoren, betaal je verder ook geen extra stroom om je WTW unit te laten draaien in de zomer. Je verbruikt dus sowieso minder energie dan met een airco.
  • Gezonde binnenlucht: je huis koelen met mechanische ventilatie zorgt zowel in de winter als in de zomer voor propere lucht binnenshuis. Die lucht passeert bovendien ook langs de filters in de WTW unit. Die halen stuifmeel, pollen en stof uit de lucht.
  • Hoger wooncomfort: heb je een bypass in je WTW unit? Dan kan je zowel bij koude als warme buitentemperaturen genieten van koeling en propere lucht in je woning.
  • Geen geluidhinder: de recente WTW units produceren zelf weinig geluid. Bovendien moet je je woning niet ventileren via roosters in ramen of muren, waardoor je ook van buitenlawaai geen hinder ondervindt.

 

  • Prijs: omdat dit type unit een volledig mechanisch ventilatiesysteem is, kost het wel wat meer dan andere ventilatiesystemen. Verder in dit artikel vind je meer informatie over de prijs van mechanische ventilatie.
  • Passieve koeling: koeling via ventilatie is niet hetzelfde als koeling met een airco. De WTW unit zal je woning in de zomer kunnen afkoelen met een aantal graden dankzij de al aanwezige koudere lucht. Maar het zorgt niet voor actieve koeling zoals een airco dat doet.
  • Onderhoud: voor een goede werking van het ventilatiesysteem is het belangrijk dat je zowel de filters als de luchtkanalen en de warmtewisselaar regelmatig laat reinigen.  Voor het onderhoud van je WTW unit schakel je best een professional in.

 

Prijs WTW unit met koeling

De kostprijs van een WTW unit met koeling verschilt naargelang je persoonlijke situatie. Welk unit merk wil je? Hoe groot is je woning? Hoeveel ruimtes wil je ventileren? Het antwoord op al die vragen speelt een rol in het uiteindelijke kostenplaatje van je WTW unit. Hieronder enkele richtprijzen:

  • WTW unit met bypass: 400 à 2.500 euro (excl. btw en plaatsing)
  • Centraal WTW systeem: 5.500 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)
  • Extra WTW koeler: 550 à 2.400 euro (excl. btw en plaatsing)

LET OP: de prijzen zijn niet alleen afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker voorstellen op maat aan bij meerdere experts. Start je aanvraag hier!

 

Druk de kosten met premies & financiële voordelen!

Als je een WTW ventilatiesysteem laat installeren, loont het de moeite om na te gaan voor welke financiële voordelen en premies je in aanmerking komt.  Schakel daarbij zeker de hulp in van een professionele plaatser. Die geeft je graag meer info over de voorwaarden en helpt je bij de aanvraag. Ontvang gratis advies op maat!

 

wtw unit met koeling

 

Waarom samenwerken met een ventilatie-expert?

Een WTW unit of ventilatiesysteem laat je best plaatsen door een professionele installateur. Daardoor profiteer je van heel wat voordelen:

  • Advies op maat: een professional geeft je informatie en advies op basis van de mogelijkheden in je woning en je eigen wensen.
  • Correcte plaatsing: bij de plaatsing van je WTW unit moet je rekening houden met verschillende factoren: stroomaanvoer, condensafvoer, buisaansluitingen, de grootte van je unit, … Met een professional ben je zeker van een correcte plaatsing.
  • Onderhoud: als je je WTW unit laat plaatsen door een professional, heb je ook meteen een aanspreekpunt voor het onderhoud van je systeem.
  • Garantie: reken je op een vakman? Dan heb je sowieso een langere garantie in geval van een defect aan je mechanische ventilatiesysteem.
  • Financiële voordelen: door je unit te laten plaatsen door een erkend installateur kan je genieten van meerdere financiële voordelen. Vraag er zeker naar bij je vakman!

TIP: vergelijk offertes van meerdere installateurs. Zo kan je verschillende adviezen, prijsvoorstellen, merken, … tegen elkaar afwegen en vind je de meest geschikte vakman voor een correcte prijs.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.