Mechanische ventilatie schoonmaken

Een systeem van mechanische ventilatie vraagt geen intensief onderhoud maar een regelmatige schoonmaakbeurt van de filters en de ventielen blijft wel nodig. In dit artikel kun je lezen waarom dit onderhoud belangrijk is en welke werkzaamheden je zelf eenvoudig uit kunt voeren.

 

reinigen mechanische ventilatieWaarom mechanische ventilatie reinigen?

Het ventilatiesysteem in de woning zorgt voor een constante aanvoer van verse lucht en afvoer van gebruikte vochtige lucht. Bij balansventilatie is de hoeveelheid lucht die het systeem verplaatst (of het debiet) nauwkeurig ingesteld. Wanneer het ventilatiesysteem door stof en vuil verstopt raakt, kan de ventilator niet voldoende lucht meer verplaatsen.

Hierdoor neemt de luchtkwaliteit in huis sterk af en kunnen er allerlei gezondheidsklachten gaan ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn en allergische reacties. Met regelmatig onderhoud kun je dit voorkomen.

 

 

Hoe vaak mechanische ventilatie schoonmaken?

Het is belangrijk dat een systeem van mechanische ventilatie eens in de vier à vijf jaar schoongemaakt wordt. Hiervoor sluit je het beste een onderhoudscontract, je weet dan zeker dat het systeem op tijd geïnspecteerd wordt en dat de luchtkwaliteit in de woning gewaarborgd blijft. Vooral bij balansventilatie is dit belangrijk.

De volgende werkzaamheden worden bij een onderhoudsbeurt uitgevoerd:

• Schoonmaken van de ventilator
• Schoonmaken van de warmteterugwin-unit
• Reinigen van de luchtventielen en de ventilatiekanalen
• Inspectie van het systeem, controle luchtdebiet en evt. opnieuw inregelen van het systeem.

 

Kosten reinigen balansventilatie

Het laten schoonmaken en inspecteren van de mechanische ventilatie kost gemiddeld €200 tot €250 per keer. Indien je een onderhoudscontract afsluit met één bepaalde firma, kan het zijn dat je een stuk goedkoper uit bent en dat je in aanmerking komt voor kortingen.

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen voor de reiniging van je ventilatiesysteem bij vakmannen. Vraag hier online prijzen aan.

 

Mechanische ventilatie schoonmaken

 

Belang filters ventilatiesysteem schoonmaken

Het is belangrijk dat de filters van een ventilatiesysteem regelmatig schoongemaakt worden en op termijn geheel vervangen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de omgeving waar je woont, het type filter en de vraag of er gezinsleden zijn die last hebben van allergieën zoals astma of hooikoorts.

Grove filters (of voorfilters): 1x per maand schoonmaken met een stofzuiger. Vervang ze volledig na een jaar.
Fijnfilters: niet schoonmaken, beter compleet vervangen. Het beste doe je dit na een half jaar maar indien er sprake is van allergieën (in een stedelijke omgeving) dan kan het geen kwaad om dit reeds na twee maanden te doen.

 

Kan ik mechanische ventilatie zelf reinigen?

Dat hangt van het ventilatiesysteem af. Indien je in het bezit van van een systeem met balansventilatie, dan kun je de filters van het systeem vrij eenvoudig schoonmaken met een stofzuiger. Ook de luchtventielen kun je zelf schoonmaken. Meestal kan je ze makkelijk uit de muur of het plafond verwijderen en in een sopje reinigen. Zorg er wel voor dat de ventielen in de juiste stand blijven staan.

Gaat het om een systeem zonder WTW (warmteterugwinning), dan zijn er doorgaans geen filters geïnstalleerd en kun je zelf weinig doen. Het demonteren en reinigen van de ventilator en de warmteterugwin-unit laat je het beste aan een professional over. Dat geldt ook voor het reinigen van de ventilatiekanalen.

Wil je een beroep doen op een vakman voor het schoonmaken van je mechanisch ventilatiesysteem? Via de offertedienst kan je hiervoor gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in ventilatiesystemen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier voor meer informatie.

 

Offerte voor ventilatie ontvangen

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem voor uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van erkende installateurs, op maat van jouw project. ⇒ Vraag hier gratis offertes aan.