Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

Balansventilatie: Werking en belangrijke weetjes

Balansventilatie is een moderne manier van ventileren waarmee je veel energie kunt besparen. Het is een goed ontwikkelde techniek die voornamelijk geschikt is voor goed geïsoleerde woningen. In dit artikel kun je lezen wat balansventilatie precies is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen van balansventilatie zijn.

 

balansventilatie Wat is balansventilatie?

Balansventilatie is een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is met de hoeveelheid afvoerde vervuilde lucht. Het is een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator, een warmte terugwin unit (WTW), en een aantal luchtkanalen. Uit de vochtige ruimtes (badkamer, wc, keuken) wordt de gebruikte lucht afgezogen en in de droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer) wordt verse lucht ingeblazen. Hierdoor ontstaat een prettig luchtklimaat in de woning en een comfortabele temperatuur.

 

 

Hoe werkt balansventilatie?

De ventilatie unit vormt het hart van de installatie. Hierin zitten twee ventilatoren. Één ventilator zuigt de gebruikte lucht in de woning aan en voert deze naar buiten af. De andere ventilator zuigt verse lucht aan (via het dak) en blaast deze vervolgens in de woning. Indien er sprake is van warmteterugwinning (WTW), zorgt een warmtewisselaar ervoor dat er warmte-uitwisseling plaats vindt tussen beide gescheiden luchtstromen. De koude buitenlucht wordt dan voorverwarmd met de warmte van de uitgaande lucht. Dit levert een behoorlijke energiebesparing op omdat de inkomende lucht in principe gratis wordt voorverwarmd.

 

Waarom balansventilatie?

Bij moderne woningen wordt steeds meer aandacht besteed aan luchtdicht isoleren. Energie besparen wordt immers pas echt effectief wanneer de woning luchtdicht is geïsoleerd. Maar de verse lucht moet natuurlijk wel ergens vandaan komen en het liefst niet via ongecontroleerde luchtstromingen, zoals bij standaard mechanische ventilatie het geval is. Deze luchtstromingen zorgen voor grote warmteverliezen. Door de aan- en afvoer van verse lucht volledig te controleren voorkom je energieverliezen en benut je de reeds aanwezige warmte zo goed mogelijk. Hierdoor bespaar je veel op de energiekosten en draag je ook bij aan een vermindering van de globale CO2 uitstoot.

 

Voordelen balansventilatie

• Energiezuinig (met een WTW kan 90% van de warmte kan worden teruggewonnen)
• Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
• De hoeveelheid verse lucht kan nauwkeurig worden ingesteld.
• In combinatie met warmteterugwinning (WTW) heb je geen last meer van koude luchtstromen.
• Goede luchtkwaliteit (de inkomende lucht wordt gefilterd). Pollenfilters en andere speciale filters kunnen geïnstalleerd worden waardoor mensen met allergieën minder snel last hebben van problemen met de luchtwegen.

Ben je op zoek naar een vakman voor de installatie van balansventilatie? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van ventilatiesystemen.
Klik hier voor meer informatie.

 

Aandachtspunten bij balansventilatie

Het lijdt geen twijfel dat balansventilatie een van de beste manieren is om energie te besparen. De technologie is inmiddels ver doorontwikkeld en de systemen zijn uiterst modern. Toch hangt het succes van balansventilatie nauw samen met de volgende punten:
• Balansventilatie werkt alleen optimaal als het gebouw waarin het wordt toegepast volledig luchtdicht is. Anders gaan er ongewenste luchtstromingen ontstaan met warmteverlies als gevolg. Ook moeten beide luchtstromen perfect gescheiden blijven zodat vuile afgevoerde lucht niet in contact kan komen met verse lucht die naar binnen komt.
• Het systeem moet goed gedimensioneerd worden zodat er voldoende capaciteit is om een gebouw optimaal van verse lucht te kunnen voorzien. Een te geringe capaciteit veroorzaakt altijd problemen met de luchtkwaliteit.
• De filters in het systeem moeten regelmatig onderhouden en vervangen worden. Vuile filters leiden tot een verminderde luchtkwaliteit en bemoeilijken de doorstroming van lucht.

 

Vraaggestuurde balansventilatie

Het prettige aan balansventilatie zijn de verschillende manieren waarop het systeem bediend kan worden. Zo kun je kiezen voor een standaard systeem met bijvoorbeeld drie ventilatie standen (van laag tot hoog). Maar nog beter is een systeem met CO2 sensor en/of vochtsensor. Hierbij meet het ventilatiesysteem continue de hoeveelheid kooldioxide in de lucht en de luchtvochtigheid. Zodra het systeem merkt dat het Co2 gehalte in de lucht te hoog wordt, gaat het harder ventileren totdat de luchtwaardes weer normaal zijn. Met een vraaggestuurd systeem ben je altijd verzekerd van een zo goed mogelijke luchtkwaliteit. Je spaart er ook nog energie mee omdat het systeem alleen energie verbruikt als het echt nodig is.

 

Wat kost balansventilatie?

Een compleet systeem van balansventilatie kost gemiddeld tussen de €5000 en €8000. Dit is inclusief plaatsing. Laat je het systeem plaatsen in een Belgische privéwoning ouder dan 10 jaar, dan kom je in aanmerking voor het lage BTW tarief van 6%. Zeker een overweging waard dus! Wil je precies weten wat het kost? Vraag dan wat vrijblijvende offertes aan. Je zit nergens aan vast en je kunt je dan direct bij een expert informeren naar het meest geschikte systeem voor je woning. Hij kan je voorrekenen welke capaciteit je nodig hebt en met welk systeem je het meeste rendement behaalt.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.