Welke ventilatieoplossing heb ik nodig?

Ventileren is cruciaal voor de luchtkwaliteit in woningen, kantoren en andere gebouwen. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om lucht te bevochtigen, te ontvochtigen of te reinigen. Vooral te vochtige lucht is een risico omdat er dan schimmels kunnen ontstaan en je verwarming meer zal verbruiken. Maar welke ventilatieoplossing is nu de meest geschikte voor jouw situatie? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een centraal ventilatiesysteem of voor een kleinere oplossing. Hier ontdek je de belangrijkste ventilatieoplossingen en hun prijzen.

 

VentilatieoplossingDoelToepassingRichtprijs
Centraal ventilatiesysteemLuchtkwaliteit in heel gebouw regelenVolledige gebouwen (nieuwbouw, grote renovaties)€ 3.000 - 7.500
Luchtbevochtiger/
luchtontvochtiger/
luchtreiniger
Lucht bevochtigen / ontvochtigen / reinigen1 ruimteRespectievelijk vanaf +/- €30, €125 en €75 (*)
(Badkamer)ventilatorVochtige lucht afvoeren1 ruimteVanaf €20
(*) Deze richtprijzen gelden voor toestellen geschikt voor ruimtes met een oppervlakte van 25 à 30 m2.
Graag een prijs op maat voor een ventilatiesysteem?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij professionele installateurs van ventilatiesystemen.
(Badkamer)ventilator, luchtbevochtiger, -ontvochtiger of -reiniger kopen? Ontdek het aanbod in de webshop.

 

1) Centraal ventilatiesysteem plaatsen

Met een centraal ventilatiesysteem kan je de luchtkwaliteit van een volledig gebouw regelen. Dit gebeurt via een systeem van ventilatiekanalen en ventilatoren. De verse buitenlucht komt dan in ruimtes zoals de woonkamer of de werkkamer terecht en de vervuilde lucht wordt via ruimtes met een hoge luchtvochtigheid (bijvoorbeeld de badkamer) weer afgevoerd.

Vooral bij nieuwbouwprojecten en grote renovaties kan je kiezen voor het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem. Voor nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem zelfs verplicht. Op vlak van mechanische ventilatie zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een systeem met mechanische luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer, ook wel gekend als systeem B. Dit systeem wordt echter zelden toegepast.
  Prijs: +/- 3.000 euro (inclusief plaatsing).

 

 • De omgekeerde werking -natuurlijke luchtaanvoer en mechanische afvoer van de lucht- wordt systeem C genoemd. Dit wordt wel vaak toegepast. Het is aangeraden om te kiezen voor een systeem C+, dat vraaggestuurd werkt. De luchtkwaliteit wordt dan beter gecontroleerd door sensoren zodat het systeem zich kan aanpassen aan de situatie.
  Prijs: +/- 3.500 euro voor een basissysteem C; +/- 4.000 euro voor een systeem C+ (prijzen incl. plaatsing).
  Vraag hier jouw prijs op maat aan bij professionele installateurs van ventilatiesystemen.

 

 • Ten slotte is er nog het ventilatiesysteem D, waarbij de lucht mechanisch wordt aan- en afgevoerd. Deze uitvoering wordt ook wel balansventilatie genoemd. Het is aangeraden om te kiezen voor een systeem met warmteterugwinning. De warmte van de afgevoerde lucht wordt dan gebruikt om de binnenkomende lucht te verwarmen. Zo hoef je minder te verwarmen.
  Prijs: vanaf +/- €6.000 voor een basissysteem D, vanaf +/- €7.500 voor een systeem met warmterecuperatie.
  Vraag hier jouw prijs op maat aan bij professionele installateurs van ventilatiesystemen.

 

In het artikel “Mechanische ventilatie kopen: mogelijke systemen en hun kosten” vind je meer info over de voor- en nadelen van deze systemen en de belangrijkste aandachtspunten bij het aanschaffen van een ventilatiesysteem.

 

Een vakman kan je vertellen wat het beste ventilatiesysteem is voor jouw situatie. Door een vakman in te schakelen kan je niet alleen rekenen op advies op maat, maar ook op een correcte plaatsing. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van jouw project aanvragen bij professionele installateurs van ventilatiesystemen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

centraal ventilatiesysteem plaatsen

 

2) Ventilatie unit: luchtbevochtiger, -ontvochtiger, -reiniger

Ben je op zoek naar een ventilatieoplossing voor één ruimte? Dan is een opbouw ventilatie unit wellicht een beter idee dan een volledig ingebouwd ventilatiesysteem. Hiervoor bestaan er verschillende toestellen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een luchtontvochtiger, een luchtbevochtiger of een luchtreiniger. Sommige toestellen kunnen zelfs meerdere van deze functies combineren.

Deze toestellen meten de luchtvochtigheid en spelen hierop in om de luchtkwaliteit op peil te houden. Heb je bijvoorbeeld vaak last van een te hoge luchtvochtigheid in huis? Dan kan je een luchtontvochtiger kopen. Als het toestel dan een te hoge luchtvochtigheid detecteert, zal het in werking treden en de luchtvochtigheid doen dalen. Op die manier vermijd je schimmelvorming en andere vochtproblemen.

Hou er rekening mee dat deze toestellen alleen nut zullen hebben in ruimtes van beperkte omvang. Ze vormen dan ook eerder een kleine ventilatieoplossing.

De prijzen voor luchtbevochtigers, -ontvochtigers en -reinigers beginnen respectievelijk bij ongeveer 30, 125 en 75 euro. Deze prijzen gelden voor ruimtes met een oppervlakte van 25 à 30 m2. Voor grotere ruimtes zal natuurlijk een hoger vermogen nodig zijn, wat de prijs zal doen oplopen. Wil je een van deze toestellen kopen? Je kan het aanbod ontdekken in de webshop.

 

 

3) (Badkamer)ventilator plaatsen

Ook het plaatsen van ventilatoren is een kleine ventilatieoplossing. Deze worden doorgaans in vochtige ruimtes zoals de keuken of de badkamer geplaatst. Ze zorgen ervoor dat de vochtige lucht in deze ruimtes tijdig afgevoerd wordt. Ontdek hier meer over badkamerventilatoren.

Ventilatoren kunnen op verschillende manieren in werking treden. Sommige toestellen maken bijvoorbeeld gebruik van een bewegingssensor, andere ventilatoren werken dan weer volgens een bepaald tijdschema of wanneer het licht in de ruimte wordt aangestoken. Je kan ook kiezen voor een klassiek ventilatierooster. Dan kan je dit gewoon handmatig openen of sluiten.

De prijzen voor badkamerventilatoren beginnen ongeveer bij 20 euro. Wil je een ventilator kopen?
Ontdek het uitgebreide aanbod in de webshop.

badkamerventilator prijzen

 

Andere mogelijke oplossingen

Vaak worden vochtproblemen veroorzaakt door condens. Het is dus zaak om het condenseren van het vocht te vermijden. Ventilatie volgens een van bovengenoemde oplossingen is een mogelijke methode om condensatievocht te vermijden, maar er zijn nog andere mogelijkheden:

 • verwarmen: bij condensatie zal het vocht neerslaan op koude oppervlakken zoals ramen en spiegels. Door de ruimtes van je woning voldoende te verwarmen zal het vocht dus minder snel kunnen neerslaan.

 

 • isoleren: door goed te isoleren blijft de warmte in een ruimte beter behouden en zal je dus minder snel last hebben van condensatievocht. Het is erg belangrijk om goed te isoleren, zonder koudebruggen (onderbrekingen in de isolatielaag). Het muuroppervlak bij koudebruggen zal namelijk kouder zijn, wat ook weer tot vochtproblemen als gevolg van condensatie kan leiden. Zorg er ook voor dat je beglazing van goede kwaliteit is.

 

 

Offerte voor ventilatie ontvangen

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem voor uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van erkende installateurs, op maat van jouw project. ⇒ Vraag hier gratis offertes aan.