Ventilatie-unit: soorten, kenmerken & prijs

De ventilatie unit is het kloppende hart van een ventilatiesysteem. De unit is immers verantwoordelijk voor de mechanische aan- of afvoer van lucht in huis. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende soorten ventilatie-units, hun werking en prijzen.

Een mechanische ventilatie unit aanschaffen? Ontvang gratis offertes van erkende vakmannen.

 

mechanische ventilatie unitWat is een ventilatie-unit?

Een ventilatie unit is terug te vinden in alle ventilatiesystemen die gedeeltelijk of volledig gemechaniseerd zijn. De unit werkt verschillend afhankelijk van het gekozen ventilatiesysteem.

Het plaatsen van een systeem met een centrale ventilatie unit is voordeliger dan wanneer je kiest voor aparte ventilatoren per ruimte. Zo zal het verbruik een pak lager liggen en bovendien is slechts 1 muur- of dakdoorvoer vereist.

Daarnaast zal de ventilatie weinig geluid veroorzaken in de afzonderlijke ruimtes, aangezien de unit slechts op één plaats staat. Meestal wordt gekozen voor een berging of zolderruimte.

 

 

Welke soorten ventilatie-units bestaan er?

① Ventilatie-unit systeem C

Ventilatiesysteem C werkt op basis van natuurlijk aangevoerde en mechanische afgevoerde lucht. Via roosters in ramen en deuren van droge ruimtes wordt lucht van buitenaf aangezogen. De centrale ventilatie unit zorgt er dan voor dat de vuile lucht via afvoerroosters (in vochtige kamers) haar weg naar buiten vindt.

De ventilatie unit is dus verbonden met verschillende ventilatiekanalen die op hun beurt verbonden zijn met de afvoerventielen.

 

② Ventilatie-unit systeem D (balansventilatie)

Bij ventilatiesysteem type D, ook wel balansventilatie genoemd, wordt lucht op mechanische wijze aangevoerd én afgevoerd.

Ventilatiesysteem D bestaat ook met warmterecuperatie. Het systeem is dan voorzien van een warmteterugwinning (WTW)-unit. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat de aangevoerde lucht opgewarmd wordt via gerecupereerde warme lucht die uit het huis wordt afgevoerd. Hoewel het hier gaat om een volledig geautomatiseerd ventilatiesysteem, blijft het energieverbruik dus beperkt.

ventilatie-unit

 

Hoeveel kost een ventilatie unit?

Een ventilatie unit bepaalt ongeveer de helft van de prijs van een mechanisch ventilatiesysteem. Een unit voor systeem C zal goedkoper zijn dan voor systeem D, aangezien enkel de afvoer van lucht mechanisch gebeurt. Afhankelijk van het merk, het type unit en het debiet kost een unit tussen de 1250 en 4000 euro.

Het debiet is het vermogen van de unit; de hoeveelheid lucht die de unit kan verplaatsen op een bepaalde tijd. Hoe hoger het debiet, hoe hoger de prijs vanzelfsprekend zal liggen. Het benodigde debiet kun je best laten bepalen door een vakman.

Op zoek naar een professionele installateur? Op de offertepagina kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor een ventilatie unit of volledig ventilatiesysteem. Zo kun je gemakkelijk prijzen van verschillende vakmannen vergelijken.
Klik hier om offertes op maat te ontvangen.

 

Waarop letten bij aankoop ventilatie unit?

  • Vorstbeveiliging: een ventilatie unit die beschikt over motoren met vorstbeveiliging is vooral handig bij balansventilatie (type D). Dankzij een vorstklep kan de warmte binnenshuis probleemloos gebruikt worden om aangevoerde buitenlucht te verwarmen, ook bij lage temperaturen. Indien het ventilatiesysteem geen vorstklep heeft, zal de ventilatie unit bij lage buitentemperaturen uitgeschakeld worden om schade aan de warmtewisselaar te voorkomen.

 

  • Besturing van de unit: je kan de ventilatie unit eventueel draadloos besturen. Bovendien kun je een automatische regeling instellen, zodat er bijvoorbeeld op bepaalde tijdstippen zeker genoeg aan- en afgevoerde lucht is. Ook een automatische regeling op basis van luchtvochtigheid of aanwezigheid is mogelijk. Verder heeft de unit ook een meerstandenschakelaar. Zo kun je onder meer een eco-stand, nachtstand of boost-stand instellen.

 

  • Constantvolumeregelaar: bij een unit die voorzien is van een constantvolumeregelaar zal de volumestroom (het debiet) steeds constant blijven, ongeacht externe factoren zoals felle wind of een verstopte filter.

 

ventilatie unit

 

Offerte voor ventilatie ontvangen

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem voor uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van erkende installateurs, op maat van jouw project. ⇒ Vraag hier gratis offertes aan.