Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

Luchtkanalen reinigen

Het is cruciaal om jouw ventilatiesysteem en luchtkanalen te laten reinigen. Zo voorkom je een ongezonde luchttoevoer, verspreiding van bacteriën, hinderlijke geurtjes en de oververhitting van je systeem. In dit artikel ontdek je hoe luchtkanalen reinigen het best gebeurt, hoeveel zo’n reiniging kost en met welke frequentie je je luchtkanalen moet laten reinigen.

Ga snel naar:
Werkwijze luchtkanalen reinigen
Prijs luchtkanalen reinigen
Hoe vaak luchtkanalen reinigen?
Zelf reinigen of laten reinigen?
Vraag je offertes aan

 

 

Waarom luchtkanalen reinigen?

Een ventilatiesysteem voert verontreinigde lucht uit de woning af en brengt verse buitenlucht aan. Zo ben je verzekerd van een gezond binnenklimaat. Aangezien dit systeem dag en nacht werkt, is het logisch dat een grondige schoonmaakbeurt onvermijdelijk is. Dat is belangrijk met het oog op:

 • Verbetering luchtkwaliteit: vervuilde luchtkanalen sturen verontreinigde lucht door de woning. Na een grondige reinigingsbeurt is de luchtkwaliteit weer optimaal. Zo vermijd je gezondheidsproblemen als hoofdpijn, geïrriteerde ogen, vermoeidheid en keelpijn.
 • Veel hygiënischer:  een luchtkanaal reinigen doet een vakman met een speciaal ontsmettingsmiddel. Zo voorkom je de verspreiding van schimmels, bacteriën en virussen.
 • Betere luchtdoorvoer: bevatten de kanalen te veel opgehoopt stof? Dan gaat de luchtdoorvoer van het systeem sterk achteruit. Dat kan je eenvoudig voorkomen met een luchtkanaalreiniging. Zo’n schoonmaakbeurt heeft ook een positieve invloed op de levensduur van het ventilatiesysteem.
 • Lagere energiefactuur: propere ventilatiekanalen zorgen ervoor dat je systeem minder hard moet werken om hetzelfde rendement te halen. Zo verbruik je minder energie en daalt je energiefactuur.
 • Geen oververhitting & geluidshinder: bij verstopte luchtkanalen moet je ventilatiesysteem harder werken om lucht af en aan te voeren. Daardoor gaat de motor harder draaien en krijg je geluidshinder. Bovendien stijgt ook het risico op oververhitting.

Ventilatiekanalen reinigen

 

Werkwijze luchtkanalen reinigen

Het reinigen van een ventilatiesysteem en de bijhorende luchtkanalen is essentieel voor een gezonde luchtdoorstroming.  Bij een onderhoud besteedt een specialist uitgebreid aandacht aan 2 elementen: de ventilatie-unit en de ventilatiekanalen. Na de schoonmaak van de unit zijn alle luchtkanalen aan de beurt. Dit verloopt doorgaans op de volgende manier:

 1. Visuele inspectie: eerst doet de vakman een visuele inspectie van de kanalen met behulp van een camera. Zo ziet hij in hoeverre de kanalen vervuild zijn. Op basis hiervan bepaalt hij de volgorde waarin hij de kanalen zal reinigen.
 2. Reiniging kanalen: de vakman maakt afzuigunits vast aan alle kanalen.  Via de roosters neemt hij de ventilatiekanalen onder handen met een roterende borstel en perslucht. De afzuigunits vangen de losgekomen stof- en vuildeeltjes op om die uiteindelijk te filteren zodat ze verwijderd kunnen worden.
 3. Controle met camera: nadien inspecteert de vakman opnieuw de luchtkanalen met een camera. Hij kijkt zorgvuldig na of al het aangekoekte vuil verwijderd is uit de luchtkanalen.
 4. Ontsmetten: de vakman ontsmet het systeem grondig met een flexibele dispenser. Zo elimineert hij alle overgebleven vuildeeltjes en bacteriën.
 5. Inregelen ventielen: na de ontsmettingsbeurt plaatst de vakman alle ventielen en roosters terug. Hij regelt de ventielen opnieuw in zodat ze weer voldoen aan de wettelijk bepaalde debieten.
 6. Opstart ventilatiesysteem: het ventilatiesysteem is opnieuw klaar voor opstart. Nu kan je weer ten volle genieten van een comfortabel en bovenal gezond binnenklimaat.

 

Doe een beroep op een gespecialiseerde firma

Moeten jouw ventilatiekanalen dringend gereinigd worden? Schakel dan een professionele firma in. Die beschikt over speciaal geschoold personeel om het onderhoud van jouw ventilatiesysteem aan te pakken. Bovendien beschikken zij ook over het juiste gereedschap voor de reiniging. Denk maar aan de roterende borstel of aan de speciale meetapparatuur waarmee ze de finale debietmeting uitvoeren.

Gespecialiseerde firma nodig? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen offertes van firma’s actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Prijs luchtkanalen reinigen

De schoonmaak en inspectie van een mechanisch ventilatiesysteem kost gemiddeld tussen de € 200 à € 350 (excl. btw). Die kostprijs is vooral afhankelijk van het soort ventilatiesysteem dat je in huis hebt. Zo is de reiniging van een systeem met balansventilatie (systeem D) iets duurder omdat er meer ventielen en luchtkanalen zijn.

TIP: ga bij de firma na of zij een onderhoudscontract aanbieden. Meestal rekenen ze hiervoor een eenmalige instapkost aan en een (geringe) maandelijkse abonnementskost. In ruil krijg je een jaarlijkse of tweejaarlijkse onderhoudsbeurt en ontvang je frequent nieuwe filters voor je installatie. Ontvang gratis voorstellen van ventilatie-experten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Reinigen ventilatiekanalen

Hoe vaak luchtkanalen reinigen?

Je laat je ventilatiesysteem en de luchtkanalen best om de 5 jaar reinigen. Onderneem ook tijdig actie wanneer je rendementsverlies of geluidsoverlast begint waar te nemen.

TIP: schakel hiervoor een gespecialiseerde firma in. Zij weten perfect welk onderhoud zij moeten uitvoeren naargelang het type ventilatiesysteem. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang offertes van reinigingsfirma’s uit jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Luchtkanalen zelf reinigen of laten reinigen?

Kan je je luchtkanalen zelf reinigen of laat je die klus beter over aan een expert? We zetten het even op een rij:

 

1. Luchtkanalen zelf reinigen

Een luchtkanaal schoonmaken is een eenvoudige klus. Een volledige reiniging van je luchtkanalen laat je dan ook beter over aan een specialist. Wil je graag zelf de handen uit de mouwen steken? Dan kan je gerust de volgende zaken doen:

 • Toevoeropeningen schoonmaken: dat kan eenvoudig met een stofzuiger en een vochtige doek.
 • Ventielen reinigen: maak de ventielen los en laat ze even in een sopje rusten. Maak ze daarna schoon met een borsteltje.  Let wel op dat je de ventielen zo precies mogelijk terugplaatst om het correcte debiet te behouden.
 • Filters schoonmaken of wisselen: filters kan je eenvoudig kuisen met een stofzuiger. Zijn ze dringend toe aan vervanging? Dan verwissel je ze eenvoudig zelf.

 

2. Luchtkanalen laten reinigen

Het is sowieso een beter idee om de volledige luchtkanaalreiniging over te laten aan een gespecialiseerde firma. Zij beschikken namelijk over de juiste technische kennis en materialen om de kanalen zo proper mogelijk te maken. Bovendien hebben zij ook de juiste meetinstrumenten om het ventilatiedebiet opnieuw in te regelen.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.