Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

Afzuigventiel schoonmaken

Afzuigventielen zijn een essentieel onderdeel van je mechanische ventilatiesysteem. Om een gezonde luchtkwaliteit en een degelijke werking van je ventilatiesysteem te garanderen, moet je af en toe je afzuigventielen schoonmaken. Hoe doe je dat precies? En hoe weet je of het tijd is voor een grondige professionele reiniging van je mechanische ventilatie? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe afzuigventiel schoonmaken?
Prijs afzuigventielen schoonmaken
Zelf schoonmaken of laten schoonmaken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is een afzuigventiel?

Ventilatie- of afzuigventielen vind je voornamelijk terug in natte ruimtes als de keuken, badkamer en het toilet. Op die plaatsen zorgen ze voor de afzuiging van vervuilde, vochtige binnenlucht. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen (kunststof, staal, …), groottes en kleuren. Zo zijn bv. mat zwarte, glanzend witte of zelfs houtlook uitvoeringen mogelijk.

Waarom je afzuigventielen schoonmaken? De vuildeeltjes uit de lucht stapelen zich na verloop van tijd op in en rondom je afzuigventielen, maar ook in je ventilatiekanalen, de filters van je ventilatie-unit, … Wil je een optimale luchtkwaliteit in je woning en een hoog rendement van je mechanische ventilatie behouden? Dan laat je best je hele ventilatiesysteem onderhouden door een expert actief in je buurt.

Afzuigventiel schoonmaken

 

Hoe afzuigventiel schoonmaken?

Een regelmatige controle en reiniging van je mechanische ventilatie is een must voor zowel je gezondheid als je ventilatiesysteem. Merk je hardnekkige vervuiling of vettige aanslag op rondom je ventielen? Dan is het hoog tijd voor een schoonmaakbeurt. Je volgt best de volgende stappen:

  • STAP 1 = ventiel voorzichtig demonteren: draai voorzichtig je afzuigventiel los en neem het uit het ventilatiekanaal. Reinig telkens maar 1 afzuigventiel tegelijk. Zo behoud je een duidelijk overzicht van welk ventiel waar precies hoort.
  • STAP 2 = schuimring verwijderen: verwijder eerst de schuimring in het ventiel. Omdat deze ook sterk vervuild is en niet eenvoudig schoon te maken is, vervang je deze het best tijdens de schoonmaakbeurt.
  • STAP 3 = ventielen reinigen: heb je de afdichting verwijderd? Dan kan je de ventielen afspoelen en poetsen in lauw water. Je hebt enkel een zachte doek nodig met een neutraal afwasmiddel. Droog nadien de ventielen goed af.
  • STAP 4 = ventiel terugplaatsen: bevestig daarna een nieuwe schuimring rond je ventiel en plaats dan het afzuigventiel terug in het kanaal. Let wel op dat je de stand van je ventielen niet wijzigt.

 

BELANGRIJK: laat ook je ventilatiekanalen en -unit reinigen

Je ventilatiesysteem bestaat uit meer onderdelen dan enkel de afzuigventielen. Zijn die ventielen behoorlijk vuil? Dan zullen ook je ventilatiekanalen en de filters + onderdelen van je ventilatie-unit aan een reiniging toe zijn. Daarvoor doe je best een beroep op een ventilatie-expert. Die beschikt over gespecialiseerde apparatuur en stelt je ventilatiesysteem nadien weer perfect af.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten via onze offerteservice.

 

Prijs afzuigventielen schoonmaken

Je afzuigventielen schoonmaken is een klus die je gerust zelf kan doen (idealiter om de 6 maanden). Wil je echter zeker zijn van een optimale werking en lange levensduur van je ventilatiesysteem? Dan is ook om de 3 à 5 jaar een grondige reiniging van je ventilatiekanalen en ventilatie-unit nodig. Zo’n professionele onderhoudsbeurt kost gemiddeld € 200 à 350 (excl. btw).

LET OP: de prijs voor het reinigen van je ventilatiesysteem verschilt van installateur tot installateur. Wil je gericht en vlot prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

mechanische ventilatie schoonmaken

Afzuigventielen zelf schoonmaken of laten schoonmaken?

Wat doe je nu het best? Zelf je afzuigventielen schoonmaken of de reiniging ervan overlaten aan een professionele firma? Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: zelf afzuigventielen schoonmaken (enkel materiaalkosten)

Merk je slechts lichte verontreiniging op aan je afzuigventielen? Dan kan je met gemak zelf de reiniging voor je rekening nemen. Het enige wat je nodig hebt, is een zachte stofdoek en een neutraal reinigingsmiddel. Volg eenvoudigweg de bovenstaande stappen voor een optimaal eindresultaat. Let wel op dat je de ventielen terugplaatst in dezelfde stand. Anders is de luchtafvoer niet langer correct afgesteld.

TIP: ben je op zoek naar een ander soort afzuigventiel of ventilatieventiel? Neem dan een kijkje in onze webshop.

 

OPTIE 2: afzuigventielen laten schoonmaken (materiaal + arbeidskosten)

Merk je een grotere verontreiniging op?  Dan laat je beter een professionele inspectie uitvoeren. Vertrouw hiervoor op de expertise van een installateur of een professionele reinigingsfirma. Doorgaans voert zo’n specialist de volgende taken uit:

  • Reinigen van de ventilatiekanalen + ventielen
  • Reinigen van de ventilatie-unit (ventilatoren, filters, warmtewisselaar, …)
  • Controle van het mechanisme, alle sensoren en kabels
  • Meten en inregelen van de ventilatieventielen

 

TIP: vraag naar een onderhoudsabonnement

Met een onderhoudsabonnement ben je zeker van een tijdige controle en reiniging van je ventilatiesysteem. Je vakman laat je gewoon weten wanneer een periodieke controle vereist is en jij bespreekt met hem wanneer hij langs kan komen.

Voorstellen van service abonnementen vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij verschillende specialisten actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.