Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Mechanischeventilatie.net Info & advies over mechanische ventilatiesystemen en hun prijzen.
header image
Mechanischeventilatie.net

Afzuiging in de badkamer

Een badkamer produceert heel wat waterdamp. Bij het ontbreken van voldoende ventilatie zal deze vochtige lucht condenseren tegen wanden en plafonds. Hierdoor kunnen schimmels en muffe geurtjes ontstaan die slecht zijn voor de gezondheid. Met de hulp van een mechanische afzuiging is dit gelukkig makkelijk te voorkomen.

 

Afzuiging badkamer kopen Optie 1: badkamerventilator

De meest eenvoudige manier om een badkamer goed te verluchten is door gebruik te maken van een badkamerventilator. Ze zijn makkelijk te plaatsen en voor iedere badkamer is er wel een geschikte ventilator vinden.

Om de afzuiging in de badkamer perfect af te stemmen op de vochtproductie moet je bij het aanschaffen van een badkamerventilator wel rekening houden met een aantal zaken zoals: het type ventilator, de capaciteit van de ventilator, bedieningswijze en diameter van de ventilatiekanalen.
>> Bekijk alle badkamerventilatoren in de webshop.

 

 

Opbouw of inbouwventilator nemen voor afzuiging in de badkamer?

Opbouwventilatoren zijn verreweg het meest populair. Ze zijn gemakkelijk te installeren in het plafond of aan de wand en ze zijn over het algemeen niet duur. Nadeel is wel dat sommige ventilatoren nogal wat herrie produceren.

Bij inline ventilatoren (inbouw) heb je hier doorgaans minder last van. Inline ventilatoren worden in het luchtkanaal zelf of tussen twee luchtbuizen in gemonteerd. Dat heeft als voordeel dat ze niet zichtbaar zijn en dat ze een stuk stiller hun werk doen. Inline badkamerventilatoren zijn alleen wat lastiger te installeren dan opbouwventilatoren. Beide systemen met hun verschillende mogelijkheden en debieten kan je terugvinden in de webshop.

 

Buisventilator of kanaalventilator plaatsen?

Er zijn twee soorten inline ventilatoren te koop: de buisventilator en de kanaalventilator. Een buisventilator moet je in zijn geheel in een luchtafvoerkanaal monteren. Een kanaalventilator plaats je tussen twee luchtbuizen in. Een buisventilator is het makkelijkst te monteren maar heeft ook de minste capaciteit. Hij is voornamelijk geschikt voor wc’s  en voor korte afvoerkanalen in de muur (diameter 100mm).

Kanaalventilatoren kunnen een veel grotere capaciteit hebben en zijn tevens geschikt voor langere afvoerkanalen. Je kunt ze in een verlaagd plafond monteren, op zolder of waar dan ook, zolang je maar toegang hebt tot het luchtkanaal.

 

Axiaal of centrifugaal ventilator kopen?

Zowel opbouw- als inbouwventilatoren kunnen axiaal of centrifugaal uitgevoerd zijn. Axiaal ventilatoren kun je herkennen aan de relatief platte opbouw van het ventilatorblad. Denk aan een vliegtuigpropeller. Het blad van een centrifugaal ventilator ziet er heel anders uit en is veel ‘dikker’ qua opbouw. Je kunt deze het beste vergelijken met een schoepenrad of de tredmolen in een hamsterkooi.

Centrifugale ventilatie kan meer druk opbouwen maar is esthetisch minder mooi gezien de ventilator groter is. Dit type badkamer afzuiging is vooral geschikt voor grotere ruimtes.

De axiaal afzuiging is ideaal voor kleine badkamers. De ventilator is heel slank en past naadloos in elk type badkamer en kan je hier kopen.

 

Afzuiging in de badkamer bedienen

In een badkamer hoeft de ventilatie niet constant te draaien. Daarom kunnen badkamerventilatoren op diverse manieren aan en uit geschakeld worden. Om zeker te zijn van een goede en regelmatige verluchting kies je best voor een geautomatiseerd systeem:

Badkamer afzuiging berekenen

 

Optie 1: Aan-uit schakeling

•    Ventilator gaat gelijk met het licht aan en uit.
•    Nadeel: wanneer je de ruimte verlaat is de badkamer nog vochtig.
•    Voordeel: fasedraad is niet nodig.

 

Optie 2:  Nalooptimer

•    Na uitzetten van het licht loopt de ventilator nog enige tijd door (de nalooptijd is instelbaar).
•    Voordeel: ventilator heeft voldoende tijd om alle vochtige lucht af te voeren (ook al is het licht uit).
•    Nadeel: fasedraad is nodig (naast nul- en schakeldraad).

 

Optie 3:  Hygrostaat

•    Ventilator slaat automatisch aan en uit naargelang het vochtgehalte in de lucht.
•    Voordeel: Gaat automatisch.
•    Nadeel: vochtigheidsgraad moet goed ingesteld worden om te voorkomen dat de ventilator te snel aan springt of te vroeg uit gaat.

 

Optie 4:  Infraroodsensor

•    Ventilator reageert op beweging in de badkamer. Schakelt dan automatisch aan en uit. Kan gecombineerd worden met hygrostaat.

 

 

Welke ventilator capaciteit heb ik nodig?

 

Capaciteit badkamer ventilator berekenen

Bij het kiezen van de juiste mechanische afzuiging in de badkamer, moet je rekening houden met de capaciteit van de ventilator. Deze moet voldoende groot zijn om alle vochtige lucht efficiënt af te kunnen voeren. Je kunt de gewenste capaciteit berekenen met de volgende formule:
Lengte x Breedte x Hoogte van de badkamer x 10.  Voor een badkamer van 5 meter lang, 4 meter breed en 3 meter hoog heb je dus een ventilatorcapaciteit nodig van: (5x4x2.25)x10 = 450m³/h. Dit is de hoeveelheid lucht die de ventilator in een uur tijd kan verplaatsen.

 

Capaciteit WC ventilator berekenen

Wil je de capaciteit van een WC ventilator berekenen? Gebruik dan dezelfde formule maar neem een vermenigvuldigingsfactor van 5 in plaats van 10.

 

 

Juiste diameter van de luchtkanalen

Houd er rekening mee dat een ventilator met een hogere capaciteit ook grotere afvoerkanalen nodig heeft. Indien er reeds een luchtkanaal aanwezig is, dan valt er eigenlijk niet zoveel te kiezen qua capaciteit omdat de diameter vaststaat.

 

 

Afvoerbuizen ten behoeve van afzuiging in de badkamer

badkamerafzuiging

Indien er nog afvoerbuizen aangebracht moeten worden, dan kun je het beste kiezen voor gladde kunststof buizen of metalen spiraalbuizen. Je kunt ook werken met flexibele kunststof of metalen buizen. Deze zullen wel iets meer luchtwervelingen veroorzaken omdat de binnenzijde geribbeld is. Kies een zo groot mogelijke diameter en zorg dat je zo min mogelijk bochten maakt. Houd de afvoerkanalen kort. Indien je toch zelf gaat klussen met ventilatiebuizen, overweeg dan ook eens een kanaalventilator. Deze kan veel lucht verplaatsen en je kunt hem geheel uit het zich plaatsen.

 

Aandachtspunten
•    Zorg naast een juiste afzuiging in de badkamer ook voor een goede luchttoevoer. Anders kan de lucht niet goed circuleren en zal de afzuiging niet goed werken. Door een simpel ventilatierooster aan te brengen in de onderzijde van de badkamerdeur voorkom je dit probleem.
•    Kies een geschikt buitenrooster. Er mag langs het rooster geen regen of wind naar binnen komen.

 

 

Afzuiging in de badkamer: kosten

Badkamerventilatoren zijn niet duur. Ze zijn al te koop vanaf 40 euro. De luxe designuitvoeringen zijn een stuk kostbaarder en de prijs ervan kan oplopen tot ongeveer €200 euro. In de webshop kan je de verschillende modellen en prijzen vergelijken. Klik hier om naar de webshop te gaan.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend prijzen van gespecialiseerde installateurs, op maat van jouw project. Vraag hier gratis offertes aan.